GRUNDAR FÖR GRANNAR. Sarah Friar besökte Stockholm under lanseringen av appen som ska hjälpa grannar att känna varandra. Foto: Pressbild Nextdoor

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.

  • Publicerad 19:00, 16 jun 2019

Appen Nextdoor började spridas i USA 2011 och utger sig för att vara ”världens största sociala nätverk för grannar”. Nu har den kommit till Stockholm. Appen används för att man ska få en bättre kontakt med sina grannar och till dela med sig av hantverkstips eller köpa och sälja saker lokalt.

Då appen är GPS-styrd är det bara personer i ett och samma område som kan vara med i samma granngrupp, vilket gör att den anses säkrare än till exempel Facebook-grupper. Idag används gratisappen av fler än 230 000 granngrupper världen över.

– Nextdoor blir ett enkelt sätt för svenskar att bryta isen online, vilket leder till att man sen kan bygga meningsfulla relationer i den verkliga världen, säger Sarah Frier, vd på Nextdoor som besökte Stockholm i samband med lanseringen nyligen.

En ny undersökning visar att vi i snitt bara kan namnet på max tre av våra grannar. 4 av 5 svenskar vill lära känna sina grannar bättre. Men få vet hur det ska gå till.

– Svenskar kan vara lite reserverade mot nya människor, samtidigt som över hälften anger att de vill utveckla relationer med människor i närområdet, säger Sarah Friar.

Hälften av deltagarna kan alltså bara förnamnet på upp till tre grannar och tolv procent kan inte namnet på en enda granne.

Enligt Sarah Friar visar resultaten att svenskar är introverta. Men trots att de flesta håller sig på sin kant och väljer att inte bjuda in grannarna på fika varje vecka finns det vissa tillställningar där det ändå uppstår möten. Enligt undersökningen är det grillning , midsommarfirande , kräftskiva och att vara tomte på julafton som är de vanligaste tillfällena då man träffar sina grannar.

– Mängder av studier visar att vi blir friskare, rikare och säkrare när vi har regelbunden kontakt med våra grannar, säger Sarah Friar.

Slutligen vågar 36 procent inte fråga sina grannar om hjälp och 68 procent har aldrig lånat något av sina grannar under det senaste året.

Då träffas grannar

Grillning 30%

Midsommarfirande 18%

Kräftskiva 13%

Vara tomte på julafton åt grannen 7 procent.