Belinda Hellberg (tv) och Jessika Rabne (th). Foto: Be Change

Ny kurs ska lära 100 Stockholmare klimatbanta i hemmet

Nu går 100 stockholmare en kurs där de med fokus på "biffen, bostaden och bilen" får lära sig hur de kan minska sitt koldioxidutsläpp.

  • Publicerad 15:11, 26 feb 2019

Projektet och kursen “Be Change” har redan genomförts på tre andra platser i Sverige där får deltagarna tips i hur de kan klimatbanta. Målet är att minska sitt koldioxidutsläpp – rejält.

Kursen börjar med att deltagarna får mäta och se över sitt koldioxidutsläpp för att hitta den största miljöboven. Deltagaren sätter sedan upp en målvikt på önskat utsläpp och med föreläsningar, grupp-coaching och anpassade hemläxor är förhoppningen att man ska nå sitt mål.

– Kursen är indelad i tre huvudområden och vi kallar dem “Biffen, bostaden och bilen” och det är via deltagarnas matvanor, boendesits och resande vi ser var anpassningarna kan göras, säger Jessika Rabne som håller kursen tillsammans med Belinda Hellberg.

Det går främst ut på att inte ge konkreta och allmänna tips, enligt kursledarna utan de lägger snarare fokus på förändringar som passar varje enskild deltagare.

– Vi har ett stöttande förhållningssätt och vi jobbar mycket med deltagarnas inre utmaningar, säger Belinda Hellberg.

– Jag tycker att det pratas för lite om det. Det är lätt att bara snöa in på de praktiska bitarna, typ att du måste sluta äta biff genast annars är du en hemsk människa, säger hon.

Första gången som kursen genomfördes 2016 i Luleå minskade deltagarna sitt koldioxidutsläpp från 9,5 ton till 4,5 ton i snitt per person och år. Och de deltagare som hittills gått kursen har i snitt minskat sina utsläpp med 48 procent.

– Om jag måste hitta något konkret tips så är det verkligen att se över sina resevanor. Vi lever i en tillvaro där semestrar och flera flygresor per år tillhör normen, säger Belinda Hellberg.

Ekonomen Helena Rigbäck har nu varit på två kurstillfällen. Och trots att hon har ganska stor koll på hur hon kan leva klimatsmart kände hon sig nyfiken på klimatbantarkursen.

– Trots att jag redan gjort flera anpassningar innan kursen blev jag lite chockad av mitt koldioxidutsläpp. Jag går kursen då jag behöver stöd och motivation för att kunna göra hållbara förändringar på längre sikt, säger Helena Rigbäck.

Jessika Rabne och Belinda Hellberg håller i kursen i Stockholm. Foto: Be Change

Kursdeltagaren Helena Rigbäck från Årsta håller nu på att sälja bilen för att minska sitt koldioxidutsläpp. Det får bli att åka kommunalt eller promenera berättar hon. Foto: Privat bild.

Belindas bästa tips för ett mer klimatsmart liv

1. Få koll på dina utsläpp genom att "väga in dig" på exempelvis Klimatkontot (finns även andra varianter). På så vis ser du var dina stora utsläpp ligger och du kan fokusera på rätt saker.

2. Skapa en realistisk målbild och med vilka områden du kan jobba med.

3. Jobba bara med de områden som känns lustfyllda.

4. Ställ om steg för steg, inte allt på en gång.

5. Rensa bort sånt som ger dig ångest och omge dig med sånt du inspireras av istället.

Visa merVisa mindre