Prisuppgången på lägenheter har stannat av. Foto: Maja Brand

Ny pristrend: Bostadssäljare får inte längre vad de kräver

Allt fler bostäder säljs för ett lägre pris än utropspriset i Stockholm. Prisuppgången på lägenheter har stannat av.

  • Publicerad 06:40, 31 maj 2017

Andelen prissänkta bostadsannonser, alltså annonser vars utgångspris sänks, ökar i Stockholm. Det visar statistik som söktjänsten Booli tagit fram åt StockholmDirekt.

– När många säljare väljer att sänka sina utropspriser samtidigt är det en viktig indikator på var marknaden är på väg. Säljarna är marknadens sista optimister, så när många väljer att sänka sina utropspriser samtidigt är det anmärkningsvärt, säger Matilda Adelborg, statistikansvarig på Booli.

Att allt fler bostäders utropspris sänks handlar om att säljarna helt enkelt har alldeles för höga förväntningar på vad sin bostad är värd.

– Prissänkningar sker när köparna inte lever upp till säljarnas förväntningar. Det ska mycket till innan man som säljare väljer att sänka sitt utropspris. Många ser det som en sista utväg. Det är inte roligt att behöva sänka sina förväntningar när det handlar om en så stor affär, säger Matilda Adelborg.

Tidigare har bostadsmarknaden beskyllts för att ha lockpriser. Är det borta nu?

– Även om lockpriser uppenbarligen förekommer så är det långt ifrån alla som använder sig av dem. Ett för lågt satt utropspris innebär att man får spekulanter med för låg betalningsförmåga till visningen, säger Matilda Adelborg.

Våren innebär som alltid högsäsong på bomarknaden. Men det totala utbudet av bostäder som är till salu i Stockholm är mindre än vad det brukar vara så här års.

I Stockholm är det 4,7 procent av annonserna som har sålts till ett slutpris som är lägre än utropspriset.

FAKTA: Så här stor

2017: 4,7 procent

2016: 4,2 procent

2015: 3,7 procent

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.