Lockpriser är det som vi konsumenter stör oss allra mest på i samband med bostadsköp. Foto: Direktpress

Ny standard – så ska lockpriserna bort

Låt dig inte luras av utgångspriset. Det finns numera en annan siffra som visar vad lägenheten egentligen är värd.

  • Publicerad 08:00, 17 jun 2017

Det här är något som verkligen skulle kunna göra att lockpriserna försvinner

I flera år har det gjorts försök på att få bort för låga marknadsföringspriser, så kallade lockpriser, vid bostadsförsäljningar. Men det har inte fungerat. Färsk statistik visar att utgångspriset fortsätter vara betydligt lägre än slutpriset. I maj såldes bostadsrätter i Stockholmsområdet i snitt 16 procent dyrare än utgångspriserna.

Sedan ett år tillbaka har en ny metod prövats. Ett så kallat statistiskt jämförelsevärde visar vad en bostad faktiskt är värd och vad slutpriset vid en försäljning bör landa på, något vi tidigare rapporterat om. Det här vill nu Fastighetsmäklarförbundet göra till branschstandard.

Förväntat slutpris – mäklarnas nya knep

– För att få en ordentlig effekt krävs det att fler köpare är medvetna om att det här finns, och att fler mäklare använder det. Men det tar tid att ändra folks beteende. Det här är något som verkligen skulle kunna göra att lockpriserna försvinner, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling och ordförande i Fastighetsmäklarförbundet.

Strategi eller rimlighet

Enligt honom är jämförelsevärde inte samma sak som utgångspris.

– Utgångspriset är mer strategiskt satt. Det är vad säljaren och mäklaren anser vara en rimlig budgivningsstart. Det statistiska jämförelsevärdet handlar snarare om vad slutpriset kan tänkas hamna på, säger Erik Olsson.

Vad är då ett statistiskt jämförelsevärde? Jo, utifrån ett antal parametrar som till exempel adress, våningsplan, boarea, byggår samt liknande försäljningar i området får mäklaren fram en summa om vad lägenheten kan tänkas vara värd. Den presenteras sedan i samband med bostadsannonsen.

– Debatten om lockpriser handlar ofta om en stor ilska där konsumenter känner sig lurade. Med det här systemet vill vi att ingen ska känna så. Det statistiska jämförelsevärdet gör att man som konsument vet vad man kan komma att förvänta sig för slutpris, säger Erik Olsson.

Är det okej att exempelvis sätta utropspriset på 2,5 miljoner om det statistiska jämförelsevärdet är 3 miljoner?

– Det är två olika saker med två olika funktioner. Utgångspriset är ett förslag på var budgivningen bör starta, statistiskt jämförelsevärde ger information om vad bostaden faktiskt är värd, säger Erik Olsson.

.

Att lockpriser väcker känslor råder det inga tvivel om. Just marknadsföringspriset är det som toppar anmälningslistorna hos Fastighetsinspektionen, FMI, den statliga myndighet som hanterar frågor om disciplinära åtgärder som rör fastighetsmäklare.

De vill göra det hetare med hyresrätter

– Det en strid ström som fortsätter att komma in med anmälningar från konsumenter gällande lockpriser, säger Thomas Carter, kommunikationsansvarig på FMI.

Han håller inte med om att utgångspriset endast ska ses som ett förslag på var budgivningen ska starta. Nyligen hanterade FMI ett fall där utgångspriset var satt till 4,2 miljoner.

– En köpare ringde innan visning och lade ett förhandsbud på 5,4 miljoner, men fick då veta av mäklaren att säljaren tyckte det var för lågt. Då är det uppenbarligen något som inte stämmer, säger Thomas Carter.

Mindre avvikelse

Försöket med det statistiska jämförelsevärdet har nu pågått i ett år. Testerna mot flera tusen verkliga lägenhetsförsäljningar visar att avvikelsen mellan statistiskt jämförelsepris och verkligt slutpris är mycket mindre än skillnaden mellan utgångspris och slutpris. Målet nu är att det här systemet ska bli branschstandard. För att få en ordentlig effekt krävs det att fler köpare är medvetna om att det här finns, och att fler mäklare använder det.

– Det här är som sagt något som verkligen skulle kunna göra att lockpriserna försvinner, säger Erik Olsson och fortsätter:

– Folk ska säga till våra mäklare ”Var har du jämförelsevärdet!”

Foto: Roland Magnusson

Statistiskt jämförelsevärde

✔ En opartisk vägledning om bostadens värde

✔ Summan bygger på vad liknande bostäder i samma område har sålts för.

✔ Förutom att ett antal parametrar (som sammanställs av två av varandra oberoende analysverktyg) har mäklaren möjlighet att lämna en egen kommentar på sådana saker som inte går att mäta men som ändå kan påverka slutpriset, till exempel ”kungsbalkong i söderläge”.

✔ Presenteras som ett dokument tillsammans med övrig information på platsen där bostadsannonsen ligger.

✔ Används just nu av Erik Olsson fastighetsförmedling, som ofta marknadsför statistisk jämförelsevärde på ”bild 5” i sina bostadsannonser. Även andra fastighetsmäklare använder sig av statistiskt jämförelsevärde.

✔ Viktigt att poängtera: Det här är fritt fram för alla fastighetsmäklare att ansluta sig till denna metod och använda sig av statistiskt jämförelsevärde.

Så här definieras lockpris

"Situationen när ett förmedlingsobjekt bjuds ut till ett pris som väsentligt avviker från det bedömda marknadsvärdet eller som väsentligt ligger under det pris som säljaren är beredd att acceptera."

Anmälningar mot mäklare

I Stockholm finns det idag 2 375 stycken registrerade fastighetsmäklare.

Hittills i år har det inkommit 95 stycken anmälningar mot dem. 40 procent (38 stycken) av anmälningarna har handlat om lockpriser.

I Sverige har det hittills i år kommit in 237 stycken anmälningar mot mäklare.

Toppar gör anmälningar som handlar om lockpriser (73 stycken), därefter själva budgivningen (71 stycken).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.