ORO. Rädslan för sjunkande priser gör att unga avstår att flytta, visar en ny undersökning. Foto: Mostphotos

Ny undersökning: Unga rädda för att flytta

Var tredje person med bostadslån i åldrarna 18-34 år avstår från att flytta på grund av oron på bostadsmarknaden. Det visar en färsk Sifo-undersökning från SBAB.

  • Publicerad 11:50, 9 jan 2018

Sifo har på uppdrag av bolåneinstitutet SBAB undersökt hur diskussionen om sjunkande bostadspriser påverkar oron och läget på bostadsmarknaden.

Den visar att det är i främst i den yngre målgruppen, 18-34 år, rädslan för negativa effekter är som störst.

På frågan om hur oron påverkat dem mest svarar flest att de undviker att flytta.

– Det är ganska nedslående att diskussionen om sjunkande bostadspriser leder till att människor avstår från att byta boende. Diskussionerna om var marknaden är på väg spretar och i kombination med övriga hinder verkar det späda på inlåsningen, vilket är olyckligt, säger Claudia Wörmann boendeekonom på SBAB.

"Amortera mera"

Undersökningen visar också att oron minskar ju äldre vi blir. I åldrarna 35-54 år uppger endast var sjunde att de är oroliga för sjunkande bostadspriser.

– Att bilda sig en egen uppfattning, inte utöka bolånen och amortera mera är att betrakta som positiva effekter av diskussionen om sjunkande bostadspriser. Den inställningen ska man alltid ha, oavsett prisutveckling, avslutar Claudia Wörmann.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så påverkas vi av diskussionen om sjunkande bostadspriser

Så påverkas vi av diskussionen om sjunkande bostadspriser

1. Tänker att jag gör bäst i att bo kvar, göra ingenting

2. Det påverkar inte mig även om jag känner oro

3. Försöker bilda mig en egen uppfattning, följer marknaden noga

4. Vill inte utöka bolånen

5. Amorterar mera

Är du orolig över diskussionerna om sjunkande bostadspriser?

18-34 år

Ja 32%

Nej 64%

Vet ej 5%

Undersökningen är en webbenkät genomförd av TNS Sifo på uppdrag av SBAB. Totalt svarade 2008 personer på undersökning varav 1027 med bostadslån.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.