Foto: Beambox

Nya förvaringstrenden: virtuella förråd

Strukturera din förvaring eller skaffa stenkoll på allt som händer i bostadsrättsföreningen. De digitala alternativen för att lösa ditt hemma-liv blir allt fler. Nu lanseras en ny tjänst som låter dig förvara prylarna i ett “virtuellt förråd”.

  • Publicerad 09:44, 3 maj 2018

Våra hem blir allt mer digitala och smarta. Och i takt med det blir även de digitala tjänsterna fler – särskilt när det gäller lösningar för att ta hand om våra prylar.

Nu slår sig ännu en aktör in på marknaden och erbjuder on demand-förvaring som, enligt dem själva, ska styra upp bristen på yta och ordning i våra förråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är tydligt att det traditionella förrådet inte fungerar särskilt väl i praktiken. Vi förvarar bortglömda saker som upptar plats och aldrig kommer till nytta, varken för ägaren eller någon annan. För att bryta sådana mönster krävs nya lösningar som stimulerar till användning och återanvändning, säger Eva Sjökvist, vd för Beambox, som nu lanseras brett i Stockholm och Sverige.

Virtuella förråd

Principen går kort och gott ut på en hämta- och lämnatjänst där användaren samlar ihop de grejer som ska förvaras, beställer en hämtning och sedan körs allt till ett förråd i Stockholmsområdet. Där fotograferas sedan varje enskild sak innan de stoppas in i ett låst utrymme. Användaren kan därefter via en app se exakt vad som finns i det egna “virtuella förrådet” och när som helst klicka hem prylar när de behövs, varpå de levereras till dörren igen.

Men tjänsten möter också konkurrens. I både Appstore och Google Play finns ett flertal tjänster som erbjuder lösningar för alltifrån förvaring till administrationsverktyg för bostadsrättsmedlemmar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Företaget har inför lanseringen låtit göra en YouGov-undersökning för att reda ut vår relation till prylar och förrådsförvaring. Och den visar att just förvaring ändå är en stor problemkälla i våra hem. Åtta av tio uppger att de inte har full koll på vad som finns i deras förråd, och lika många säger även att de hittar saker i förrådet de inte visste fanns där.

Hållbar livsstil

Beambox vd Eva Sjökvist är övertygad om att de nya digitala förvaringstjänsterna möjliggör inte bara att strukturerat hem, utan även lägger grunden för en medveten och hållbar livsstil samt ger ett förändrat förhållningssätt till konsumtion.

– On demand-förvaring förenklar vardagen och frigör värdefull boyta i hemmet, samtidigt som det bidrar till ett sundare förhållningssätt till prylar och förvaring. Vi vet till exempel att många skulle rensa ut och lämna till återvinning oftare om de fick bättre koll på sina saker, vilket gynnar en hållbar livsstil, säger Eva Sjökvist.

Skicka iväg när du inte behöver och beställ hem när du vill använda igen. Foto: Beambox

Eva Sjökvist, vd på Beambox. Foto: Beambox

Andra appar och tjänster som erbjuder digital hjälp i hemmet

Vinden

Prylförvaring med hämtning i varmförråd där alla saker fotograferas och katalogiseras i en app och därefter finns tillgängliga för hemkörning. Saker kan även säljas och doneras.

Boappa

App för bostadsrättsföreningar och dess medlemmar med information om lägenheter, regler, försäljningsstatistik och kontantkuppgifter till boende.

Beambox

Prylförvaring som bygger på hämta- och lämnaprincipen i kombination med en personlig digital plattform. Saker hämtas och förvaras externt där de fotas och katlogieseras med bilder som i sin skapar ett "virtuellt förråd" där användaren kan se allt i en app och klicka hem dem till dörren.

Hygglo

Tjänst som låter dig hyra ut prylarna du inte använder eller hyra en pryl du behöver.

Your Block

Mobilt intranät för bostadsrättsföreningar och villägare med social plattform och boknignsfunktioner för bland annat lokaler.

Visa merVisa mindre