Nya knep i bostadsdjungeln

Glöm söndagsvisningar och accepterat pris. Stockholms heta bostadsmarknad har ändrat hur vi agerar som köpare och säljare.

  • Publicerad 09:15, 14 feb 2014

Vi ser ett helt nytt mönster på bostadsmarknaden när det gäller hur vi konsumenter beter oss, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet. För ett år sedan talade man om att det tog allt längre tid för köpare och säljare att mötas. Nu går det riktigt snabbt. Vi ser en stor förändring i beteendemönstret hos både köpare och säljare.

Det är den heta Stockholmsmarknaden som får köpare och säljare av bostäder att bryta mot invanda mönster. Till exempel är de traditionella söndagsvisningarna inte längre en självklarhet.

– Alla lägenheter som jag sålt i år, har sålts före den öppna visningen, berättar Erik Åkerberg, mäklare på Svenska mäklarhuset i Årsta/Enskede. Vi ser ett tydligt ökat intresse av att komma på förhandsvisningar.

Att det är hårt tryck på bostadsmarknaden blir extra tydligt så snart ett attraktivt objekt läggs ut till försäljning. Många vill köpa ny bostad, men efterfrågan är större än utbudet.

– Jag har arbetat med ett radhus, där annonsen fick 5 288 besök på Hemnet. Snittet för området är 3 488. När radhuset sedan visades, kom över 80 familjer, vilket motsvarar 170 personer uppdelat på tre visningar. Jag har aldrig varit med om det tidigare, berättar Erik Åkerberg.

Stigande priser

Elin Bellander, Fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling, hade nyligen en öppen förhandsvisning av en etta på Timmermansgatan.

– Våra kunder vet att de måste gå på förhandsvisningarna för att hänga med. Det går så fort nu. Helst vill man gå på förhandsvisning av förhandsvisningen, säger Elin Bellander.

I den senaste mäklarbarometern från SBAB talas det om rekordlågt utbud på bostäder vilket resulterat i stigande priser och ökad budgivning. Stockholm har befäst sin ställning som starkast i regionen – och prisuppgången väntas hålla i sig under hela våren.

– Det är en effekt av att bostadsbyggandet inte hållit jämna steg med befolkningsökning och inflyttning, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB. För dem som äger en bostad är det så klart trevligt med stigande priser, men för ekonomin som helhet riskerar bostadsbristen och de höga priserna att bli ett allvarligt hinder för tillväxt och utveckling.

Fakta

Nya beteenden på bostadsmarknaden

Förhandsvisningar. De traditionella, öppna söndagsvisningarna är inte lika viktiga längre. Nu gäller VIP-visningar för särskilt inbjudna eller förhandsvisningar, som kräver anmälan innan. Många ber även om att få en privat visning av bostaden innan förhandsvisningen.

Matchning av köpare och bostad. Med hjälp av mäklarnas kundregister och personliga kontakter matchas köparna med ”rätt” bostad direkt, vilket innebär att du bara får information om objekt du verkligen är intresserad av. Objekt som är fel på grund av läge, storlek och så vidare, filtreras bort.

Väl förberedda köpare. Köparna är extremt väl förberedda inför visningen. Man har redan sålt bostaden och fått lånelöftet klart från banken.

Snabba affärer. Väl förberedda köpare kan slå till snabbt. Just nu går det fort för köpare och säljare att mötas.  

Köp före visning. Den heta Stockholmsmarknaden gör att vi gärna undviker budgivning. Allt fler bostäder säljs därför före visning.

Budgivning, trots accepterat pris. Bristen på bostäder och billiga bolån samt en stark tro bostadsmarknaden har gjort det vanligare med budgivning igen – trots att det finns accepterat pris.