Värdeökning. Bostadspriserna i Stockholm vänder uppåt igen, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Vi listar stadsdel för stadsdel. Foto: Mostphotos

NYA SIFFROR: Bopriserna vänder upp

Bostadspriserna i Stockholm vänder uppåt igen, visar nya siffror från Mäklarstatistik. Se hur mycket det har gått upp i din stadsdel.

  • Publicerad 06:00, 4 sep 2018

I dag presenterar Svensk Mäklarstatistik nya siffror över bostadsförsäljningen i Stockholm. De visar att bostadsrättspriserna har ökat med i snitt en procent i länet den senaste månaden.

Sett i ett tremånadersperspektiv har priserna ökat med två procent, vilket signalerar en allt stadigare uppgång.

– Marknaden visar genomgående positiva signaler. Det nya den här månaden är att även Stockholmsområdet tycks ha brutit en negativ trend som funnits under våren och därmed nu följer ett mönster vi tidigare sett i Stor-Malmö och Stor-Göteborg, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I de flesta av Stockholms stadsdelar har priserna gått upp ännu mer. I Farsta-Vantör steg priserna med +7,2 procent den senaste tremånadersperioden. I Brännkyrka-Skärholmen var uppgången +5,8 procent och Enskede-Skarpnäck var motsvarande siffra +5,7 procent. Däremot ökade priserna bara med blygsamma +0,3 procent på Östermalm. Och i Bromma-Västerled backade till och med priserna med -1,9 procent.

– Man kan sammanfattningsvis säga att allmänt så har länet under 2018 gått trögare än kommunen och innerstaden, och nu när marknaden tycks ta fart igen leder centralort och stadsdelar framför kringkommunerna, säger Per Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För villapriserna går det dock trögare. Där har prisutvecklingen varit i princip noll i länet den senaste månaden. Och på tre månader har de i stället backat med -1 procent.

– Sammantaget kan vi konstatera att bostadsrättsmarknaden gått in i en ny fas med fler positiva signaler än tidigare medan villamarknaden kan karaktäriseras som lugn de senaste månaderna, säger Per-Arne Sandegren.

Årsutvecklingen är nu -8% för villor och -7% för bostadsrätter.

Så har bostadsrättspriserna förändrats i Stockholms stadsdelar senaste tre månaderna

Stockholms län +1,3%

Centrala Stockholm +1,5%

Bromma-Västerled -1,9%

Brännkyrka-Skärholmen +5,8%

Enskede-Skarpnäck +5,7%

Essingen +0,8%

Farsta-Vantör +7,2%

Hägersten-Liljeholmen +0,5%

Hässelby- Vällingby +3,5%

Kungsholmen +1,1%

Spånga-Kista +4,2%

Södermalm +1,3%

Vasastan-Norrmalm +2,8%

Östermalm +0,3%

Källa: Svensk Mäklarstatistik