Svårbedömt. Trots att läget på bostadsmarknaden stabiliserat sig under hösten tornar vissa orosmoln upp sig, enligt experterna. Foto: Sacharias Källdén

Så går det på bostadsmarknaden i Stockholm i höst

Ett år har gått sedan Stockholms bostadsmarknad bromsade in. Trots att det har skett en stabilisering bjuder hösten på en del orosmoment, enligt experterna.

  • Publicerad 06:40, 3 okt 2018

Ett fortsatt stort utbud, hög skuldsättning, en stundande räntehöjning, politisk turbulens – men en minskad oro bland köpare och säljare. Så ser facit ut på Stockholms bostadsmarknad i höst, enligt Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH.

– Efter sommaren tycker jag att man kan se att priserna på andrahandsmarknaden har stabiliserats lite. Det är fortfarande ett stort utbud och det tar längre tid att sälja. Men det är inte den här oron eller krisen där det är helt omöjligt att sälja, säger Mats Wilhelmsson.

"Rabatt" på avgiften kan bli skattesmäll

Ett år har gått sedan bostadsmarknaden tvärnitade i Stockholm. Sedan dess har priser, utbud och köpintresse åkt berg och dalbana och på många håll har priserna sjunkit med upp emot tio procent, vilket motsvarar 2015 och 2016 års nivåer. Siffror visar dock på en svag uppgång efter sommaren med fler avslut och en minskning av utbudet. Men något nytt prisrace är inte att vänta i närtid.

– Man kan se det lite som en låsning och att det tar några varv att komma underfund med vad det är för priser som gäller. Men man kan inte säga att det är en kris. Det är inte så att marknaden har fallit handlöst på något sätt. Det ligger egentligen inom felmarginalen, säger Mats Wilhelmsson.

Effekterna av lägre byggande märks först nästa år

Överskottet av nyproduktion beskrivs dock som ett fortsatt stort problem. De objekt som kommer ut nu är svårsålda och fastighetsbolagen tar till allt fler knep, som avgiftsfria månader, för att sälja av sina bostäder. Där väntas priserna sjunka ytterligare, enligt Wilhelmsson, och effekterna av det minskade byggandet kommer inte att synas förrän om några år.

– Nyproduktionen går ner från väldigt höga prisnivåer och förväntningar. Kalkylerna gjordes när allt pekade uppåt. Och det är det man gör korrigeringar från nu. Prisnivån man har utgått ifrån har egentligen aldrig existerat. Därför kan det vara så att de går ner mer än begagnatbeståndet, säger Mats Wilhelmsson.

Räkna med att det tar längre tid att sälja bostadsrätten

Problematiken för unga och ensamma med svag ekonomi att ta sig in på bostadsmarknaden kommer dock att kvarstå.

– Det har inte skett några förändringar. Situationen för dem som står utanför marknaden är fortsatt väldigt problematisk.

Kan vi vänta oss en 90-talskris?

– Det vi ser är inte den stora kraschen på något sätt. Ännu. Men är det ökad orolighet, konjunkturen påverkas, räntorna kanske måste höjas lite snabbare än man har tänkt sig. Då kan saker och ting hända.

Enligt Anna Granath Hansson, fastighetsforskare på KTH med inriktning mot bostadspolitik, har bostadsfrågan hamnat i en låsning på det politiska planet.

– Det kommer inte att hända något politiskt som kommer att påverka marknaderna. Det duckades för den frågan innan valet och det kommer inte att tas tag i den förrän tidigast i vår, säger hon.

– Det finns ingen vision för bostadspolitiken, det här är marknadsstyrt helt och hållet.

Mats Wilhelmsson är professor i fastighetsekonomi på KTH.

Anna Granath Hansson forskar inom fastighetsekonomi med inriktning på bostadspolitik på KTH.

Experterna om:

Räntan

Räntan förväntas gå upp och en höjning kan ske redan i vinter. Effekten av detta är ännu oklart men det är normalt redan inräknat i prissättningen. Som högst väntas räntan landa på fyra procent, enligt Wilhelmsson.

Konjunkturen

De går bra för Stockholm och ingenting tyder på några förändringar i närtid. Det som hämmar utvecklingen i nuläget är möjligheten att locka bra arbetskraft till följd av bostadsproblematiken.

Bankernas krav

De skärpta amorteringskraven, med en tydligare koppling till skuldsättning och lön, har i en del fall ökat hushållens utgifter för boendet och vissa grupper har fått det ännu svårare att ta sig in på marknaden. Men de som köper nu anses klara de lån de har fått.

Psykologiska faktorn

Viktigare för nyproducerat än för det gamla beståndet. Det finns förväntningar och farhågor på vad som ska hända med de nya föreningarnas ekonomi i framtiden vilket kan spä på ytterligare nedgångar.

Villa eller bostadsrätt

Villamarknaden har inte haft samma uppgång som bostadsrätterna senaste åren och har därför en stabilare prisbild. En del småhusproducenter har det dock svårt att få ekonomi i nybyggen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.