Leksaker i plast och elektronik kan innehålla PVC och andra farliga ämnen. Äldre möbler kan innehålla skumgummi med flamskyddsmedel. Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, vet hur du giftsanerar. Foto: Mostphotos/Kemikalieinspektionen

Så giftbantar du ditt hem i tio enkla steg

Hemmet kan vara en riktig kemikaliebomb. I många fall finns det både cancerframkallande och hormonstörande ämnen i den vanliga inomhusmiljön. Här är 10 tips på hur du reducerar gifterna i ditt hem.

  • Publicerad 13:00, 20 nov 2016

När det är vinter spenderar vi mer tid i våra hem. Det innebär också att vi exponeras mer för de gifter och kemikalier som normalt finns i bostäderna. Det kan vara allt ifrån leksaker, elektronik och möbler till gammalt byggmaterial som avger ämnen som hamnar i våra kroppar och i slutledet kan göra oss sjuka eller påverka hälsan.

– Det finns många studier på damm och vad människor har i sina kroppar som visar att det finns skadliga kemikalier i hemmen. Sedan är det svårt att veta exakt var det kommer ifrån men i vissa fall har man kunnat koppla det till både äldre och nya material som finns i de vanliga bostäderna, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Hon understryker att forskningen inom området är relativt ny. Tidigare har kemikaliefrågan fokuserat på arbetsplatser och arbetsmiljö men på senare tid har det även blivit aktuellt med forskning kring kemikalier i hemmiljöer.

Påverkar våra hormoner

Och nu vet man alltså att vuxna och barn utsätts för både allergiframkallande, cancerframkallande och hormonstörande ämnen också i den vanliga bostaden.

– Forskning har visat att det finns massor av kemikalier i hemmen som påverkar våra hormonsystem och hormonsammansättningen vid längre tids exponering. Bland annat finns studier som tyder på samband mellan pvc-golv och allergier hos barn. Vissa ämnen kan även påverka den framtida fortplantningen och fosterutvecklingen i magen, säger Frida Ramström.

Gör dig av med plast

Så kallad plastbantning, för att göra sig av med mjuk PVC-plast hemma, har varit populärt under en tid och enligt Frida Ramström finns det all anledning att se över plastbeståndet i hushållet.

– Det finns i lite allt möjligt. Det kan finnas i leksaker, träningsredskap, yogamattor, duschdraperier och badrumsmattor. Det är inte din skyldighet som konsument att hålla reda på det, utan tillverkarnas, men det kan absolut vara bra att ha en plastmedvetenhet, säger Frida Ramström.

Men även andra kemikalier kan med lätthet tas bort för att förbättra inomhusmiljön.

– Det är inte så att alla dör knall och fall, utan det handlar om att vi nu vet mer vad som händer med hälsan om vi utsättas för de här ämnena under en längre tid. Och det går att förebygga en hel del själv genom att göra några små grejer.

10 saker du kan göra för att giftbanta hemmet

Plastgolv och vinyltapeter

Äldre plastgolv och vinyltapeter innehåller med stor sannolikhet pvc som i sin tur kan innehålla skadliga ämnen som avges i inomhusluften. Halterna minskar över tid och det finns oftast ingen anledning att riva ut golv och väggar i panik enbart för att få bort pvc. Men se till att vädra ofta.

Textilier

Många textilier kan innehålla gifter och ämnen från tillverkningen som avges i hemmiljön. Välj miljömärkt för att vara på den säkra sidan.

Second hand-möbler

Gamla möbler ger en personlig touch i hemmet men kan också innehålla skumgummi med flamskyddsmedel som är giftigt. Byt ut gammal stoppning mot ny miljövänlig.

Städa och damma

Kemikalier lagras i dammet och det hamnar i nästa led i våra kroppar. Se därför till att damma och städa regelbundet. Om man tycker det är tråkigt kan hälsofördelarna vara en motivation.

Doftljus och tvättmedel

Undvik parfymerat tvätt- och sköljmedel. Detsamma gäller allt som avger en fräsch doft i hemmet på kemisk väg. Och då är även kemiska doftljus inräknat.

Elektronik

Elektronik innehåller många ämnen som kan påverka vår hälsa. Särskilt äldre och billig teknik. Rensa bort sådant som utdaterats och ersätt det du kan med kvalitetselektronik som har högre miljömedvetenhet. Undvik slit och släng-prylar.

Städkemikalier

Propplösare och starka rengöringsmedel ska undvikas helt. För avloppet finns mekaniska rensband som kan användas i stället. Byt även ut tändvätskan till grillen mot exempelvis andra typer av miljövänliga tändpapper.

Rensa ut plasten

Även leksaker och vanliga prylar i köket och övriga hemmet kan innehålla stora mängder mjuk pvc-plast som i sin tur avger skadliga ämnen. Rensa därför bort all mjuk plast du kan och ersätt dessa med prylar av miljövänligt material vid behov.

Leksaker

Se till att städa undan leksakerna, särskilt om de är äldre och i mjuk plast. När de ligger framme utsöndras kemikalier i ett mer konstant flöde. Så sortera efter hand och lägg undan det som inte behövs.

Nycklar och kvitton

Det är inte bara äldre plastleksaker man ska vara försiktig med. Undvik även att ge små barn nycklar att tugga och suga på. De innehåller tungmetaller som barnen får i sig. Det gäller även kvitton och pappersförpackningar som innehåller plastbeläggningar med skadliga kemikalier.

Visa merVisa mindre

Det här är PVC

PVC används i plast för att göra det smidigt mjukt och smidigt och innehåller därför mjukgörande ämnen som enligt studier kan vara hälsoskadliga, hormstörande och även framkalla allergier hos barn.