Många fritidshus till salu prissänks nu under hösten visar ny statistik. Foto: Mostphotos

Så mycket sänks priserna på fritidshusen i länet

För den som är sugen på att köpa sommarställe kan det vara läge att slå till nu.

  • Publicerad 07:00, 10 nov 2019

Hösten och vintern brukar innebära ett större köpläge för de som vill äga ett fritidshis. Och nu både prissänks och återpubliceras många objekt på fritidshusmarknaden i Stockholms län, enligt statistik från september som bostadssajten Booli tagit fram.

I Stockholms län prissänktes 13,3 procent av objekten, vilket är lägre än föregående år, (15,4) men betydligt högre än 2016 och 2017 då 6,7 respektive 9 procent av objekten såldes till lägre pris.

Drygt var tionde annons i länet har även varit ute tidigare.

Snittet för landet visar att mer än var tionde fritidshus som var till salu prissänktes under september (12%). Dessutom var nästan var tionde annons ute på repris (9,7%). Men enligt Booli är skillnaderna mellan länen stora.

– Som säljare kan det vara skönt att sälja fritidshuset innan vintern för att slippa betala för en hel säsong då huset inte nyttjas. Det kan förklara att många objekt prissänks och att utbudet är relativt högt under september, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli i ett uttalande.

Den som vill komma billigare undan bör fundera över vad som verkligen är viktigt när man letar sommarställe enligt henne.

– Vill du ha ett fritidshus i närheten av vatten blir det dyrare, likaså närhet till en storstad. Om egen brygga inte är viktigt för dig kan du komma betydligt billigare undan, likaså om du kan tänka dig en lite längre resväg till fritidshuset, säger Matilda Adelborg.