Magdalena Ribbing och Ingela Stenson vet hur du som bor i lägenhet städar utan att störa. Foto: Direktpress

Så vårfixar du i en trång lägenhet – experterna vet vad som är rätt och fel

Får man piska mattor på balkongen? Vi kollade med Dagens Nyheters folkvettsexpert Magdalena Ribbing. Och missa för allt i världen inte omvärldsanalytikern Ingela Stenson lugnande råd.

  • Publicerad 17:00, 15 apr 2017

Kan jag piska mattor på balkongen?

– Nej, det kan du inte, dammet kommer att ryka in till andra och det kan man lätt förstå att ingen uppskattar. Om man piskar mattor som förr i tiden, numera är dammsugarna så effektiva att mattdiskningen brukar vara onödig, tar man ut dem på något ställe där andras fönster och balkonger inte drabbas. Man tar hänsyn till andra.

Är det okej att ställa ut skor, kläder eller möbler i trapphuset medan man städar?

– Gör man detta en gång om året vid storstädning och ser till att framkomligheten fungerar
i trapphuset menar jag att det kan tillåtas. Vill man ställa ut allt möjligt en gång i veckan är det inte okej, då tar man för mycket av det allmänna utrymmet som alla har samma rätt till. Och alla kan ju inte rimligen få ställa ut allt möjligt i trapphuset varje vecka.

Magdalena Ribbing vet hur du ska vårstäda utan att göra dina grannar galna. Foto: Maja Brand

Får man plantera om sina blommor och byta jord i krukorna nere på innergården?

– Gör man detta varsamt och ser till att ha tidningar eller plast under jordbytet samt städar ordentligt efter sig bör man kunna göra detta någon gång om året – och inte reta sig på att andra gör likadant.

Kan man sola i bikini/badbyxor på balkongen?

– Ja. Men var inte naken i andras åsyn utanför sina egna närmaste.

Är det okej att inte deltaga när föreningen har vårstädning?

– Det finns inte något tvång att medverka till gemensam städning om detta inte står i föreningens stadgar. Men det är osolidariskt att hålla sig undan denna verksamhet och därmed skapa mer besvär för grannarna. Vill man ha en hygglig relation till sina grannar vilket är det absolut bästa för alla, så deltar man i årsstämman, vårstädningen och annat som har med det gemensamma boendet att göra.

Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds. Foto: United Minds

Storstädning i storstan – glöm det!

Att vända ut och in på sig själv för att städa ut vintern hör till det förgångna och är inget för den moderna storstadsmänniskan. Det är en kulturell rest som vi gott kan strunta i, säger omvärldsanalytikern Ingela Stenson.

Tipsen på hur du bäst vårstädar, vårtvättar och vårplanterar haglar just nu.  Men var lugn. Du behöver faktiskt varken piska mattor, skrubba golv eller plantera växter.

– Vårstädning är en kulturell rest. Att städa ut vintern och välkomna våren har djupt kulturella rötter. Men idag behöver vi inte röja ut allting och piska mattor, vi gott kan strunta i. Dagens dammsugare är så pass bra att det inte behövs i samma utsträckning, säger Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds.

LÄS ÄVEN Vårstädning i stans cykelställ – nu ska skitcyklarna bort

Storstädningshetsen är nära förknippad med en pågående trend, som växt sig stark de senaste fem åren. Den kallas för ”landet kommer till storstan” och innebär att vi vill leva som på landet, fast i våra lägenheter.

Långkok, lantlig inredning, gummistövlar – och även husmorstips och storstädning.

– Det är rekord i hur mycket hur mycket tips det finns om odling och att leva utomhus. Vilket är svårt att följa om man bor i lägenhet, säger Ingela Stenson.

Omöjliga vårstädningar för lägenhetsstockholmare

Vårfixa cykeln: Stört omöjligt. Cykelrummet är överfyllt. Grannarna blänger på dig när du står i blåsten utanför porten och försöker sprutar olja på kedjan.

Vårpiska alla mattor: Finns det någon bostadsrättsförening som inte gjort om piskställningarna till grillplats?

Putsa fönster: Förenat med livsfara att försöka sig på att putsa utsidan på femte våningen när fönstren öppnas utåt.

Få fram utemöblerna. Antingen är de skitiga på balkongen eller så står de längst in i förrådet. Allt skit hamnar på balkongen. Grovsoprummet har varit överfullt sedan i höstas och det är alldeles för långt till en ÅVC.

Allt äntligen klart? Knappast! Nu är det vårfix med bostadsrättsföreningen och ALLA måste vara med (även om det inte är tvång.)