Solenergi. Katarina Luhr (MP) kollar in de 42 solcellerna på ett tak på Sturegatan 28. Foto: Linda Gren

Solen sparar pengar åt bostadsrättsförening

Höjda bidrag, informationsträffar och slopat bygglovskrav ska få fler stockholmare att välja solenergi. Vi besökte en bostadsrättsförening på Östermalm som installerade solceller redan för tre år sedan.

  • Publicerad 06:50, 15 maj 2018

Solen skiner från en helt molnfri himmel när vi besöker Sturegatan på Östermalm. Som alltid när sommarvärmen infinner sig fylls Humlegården av soldyrkande människor som breder ut sig på filtar och bänkar. Och solstrålarna värmer inte bara vinterfrusna kroppar. När vi tar hissen upp i huset på Sturegatan 28 är det solenergin som tar oss till våningen där Larsåke Thursesson, kassör i Brf Komedianten 4, välkomnar oss till sin lägenhet. Han berättar att det var tre år sedan de installerade solcellerna på det anrika huset, som byggdes redan 1876.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag var lite av en ambassadör för investeringen. Jag och min fru har ett året runt-boende i Södertälje där vi redan installerat solceller och blev inspirerade att göra det här också. Byggställningarna var redan på plats eftersom vi byggde en våning på taket, så det passade bra, minns han.

Måste tänka framåt

I husets källare visar elmätaren att de 42 solcellerna på taket just nu producerar 4 486 kWh. Det räcker gott och väl för att täcka de boendes gemensamma utrymmen och överskottet säljer Brf:en vidare. Men som alla stockholmare vet innehåller vinterhalvåret få soltimmar och inte heller sommartid finns det någon solgaranti. Trots det finns det även ett ekonomiskt incitament för att producera egen el. Larsåke tror att de fått tillbaka pengarna de investerat om sex-sju år.

– Man måste tänka framåt säger han och tillägger att de även installerat bergvärme i huset.

Större intresse hos villaägare

Stockholms stad har som mål till 2040 att tio procent av stadens egen elanvändning ska vara baserad på solenergi. Det är en bra bit kvar tills målet är uppnått, men nu börjar alltfler visa intresse för att producera sin egen el. Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) finns på plats på Sturegatan och berättar att staden under våren har anordnat informationskvällar för Brf:er och småhusägare som vill veta mer om hur de går från idé till färdig anläggning.

– Hittills är det fler villaägare än Brf:er som nappat. Men vi hoppas få fler intresserade av förnybar el. Det handlar om klimatet men även om att hålla nere de långsiktiga kostnaderna genom att tänka hållbart, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Larsåke konstaterar att installationen var tämligen enkel och att det är en fördel att solcellerna inte heller behöver underhållas. Dessutom har de en livstid på 25 år innan de börjar tappa i verkningsgrad.
– Det mest krångliga är alla papper som ska fyllas i, men annars har det varit väldigt smidigt.

Investerade. En bostadsrättsförening på Sturegatan 28 på Östermalm har installerat solceller på taket. Larsåke Thuresson bor i föreningen. Foto: Linda Gren

Foto: Linda Gren

Solceller – så gör du

Den som vill veta mer om hur det går til att installera solceller kan vända sig till Energi- och klimatrådgivningen med sina frågor.

På deras hemsida finns även en solkarta som visar hur mycket solenergi som når just ditt tak och du kan då göra en bedömning av om det är lämpligt att installera solfångare eller solceller. Se här

Den 1 januari i år höjdes stödnivån från tidigare 20 procent för privatpersoner till 30 procent av de stödberättigande kostnaderna. Energi- och klimatrådgivningen bistår i ansökansprocessen.

Regeringen har även föreslagit att bygglovskravet ska slopas för vissa fastigheter redan 1 augusti 2018.

En bostadsrättsförening på Sturegatan 28 på Östermalm har installerat solceller på taket. Larsåke Thuresson bor i föreningen. Foto: Linda Gren

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.