ÄGA. Snart börjar försäljningen av 50 ägarlägenheter vid Liljeholmskajen. Foto: JM

Svalt intresse för hajpad lägenhetsform

Vid Liljeholmskajen börjar snart säljstarten för 50 nya ägarlägenheter. Men trots att bostadsformen funnits sedan 2009 har utvecklingen i Stockholm hittills varit svag.

  • Publicerad 09:00, 30 mar 2019

I april börjar vip-försäljningen av bostadsutvecklaren JM:s planerade ägarlägenheter vid Liljeholmskajen. Totalt 50 bostäder om 1-5 rum är planerade att byggas och prislappen ligger på mellan 3,2 och 11, 5 miljoner kronor.

– Det är en upplåtelseform som är ganska ny i Sverige, det finns bara 1 200 i hela landet. Men vi ser ett jättestort intresse och vill med det här bredda vårt utbud vid Liljeholmskajen, säger Rikard Boman, projektledare på JM.

Tidigare har JM byggt ägarlägenheter på Lidingö och i Uppsala. Projektet vid Liljeholmen, K7, är nu ett steg för JM att implementera bostadsformen även i Stockholms mer centrala delar.

– Vi hoppas och tror att vi kommer att locka en ny kundgrupp som gillar det här med att äga sin lägenhet helt och hållet. Vi tror att det är folk som letar efter halvårsboende som vill hyra ut delar av året eller föräldrar som köper till sina barn som ska flytta in där om några år. Men jag tror också att många kommer att köpa för att bo, inte bara för att investera, säger Rikard Boman.

Ägarlägenheter kan enklast beskrivs som enskilda villor som staplas på varandra i ett flerbostadshus. Varje lägenhet är en egen fastighet och det gemensamma, som hålls nere till ett minimum, förvaltas av en samfällighet. Bostadsinnehavaren får förvalta och nyttja bostaden helt fritt och exempelvis hyra ut utan någon styrelses eller annan boendes formella tillåtelse.

Stockholm säger nej till ägarlägenheter

Svalt intresse bland byggaktörer

Sedan det blev fritt fram för bostadsformen i Sverige 2009 har intresset bland byggaktörerna dock varit svalt i Stockholm. Enligt siffror från SCB fanns det totalt 86 ägarlägenheter i Stockholms län år 2018. Av dessa finns flest på Lidingö, 36 stycken. I Stockholm finns i nuläget endast 15.

– Det som finns i dag är väldigt sparsmakat. Det har inte varit någon succé om man säger så. Men det har också sina förklaringar, säger Assar Lindén, jurist vid Boverket.

En del av problemet, enligt honom, är finansieringen, som helt delas upp mellan fastighetsägarna i projektet, vilket medför höga enskilda lån och större risker. Det innebär också att byggaktörerna inte kan ta lika mycket betalt som vid bygge av exempelvis bostadsrätter, där också en förening har möjligheter att låna upp kapital att finansiera det hela med, enligt Assar Lindén.

–  Det är det som är kruxet. Det är kanske därför det inte blivit den succé man hoppats på, säger han

Hur ser framtiden ut för ägarlägenheter i Stockholm?

– Man får se hur det utvecklar sig framöver. Tänker man att det ska resultera i enkla bostäder skulle det på sikt kunna bli en framgångsrik metod, men i dag är det inte det. Du kan betrakta det som en investering i mycket större utsträckning jämfört med en bostadsrätt. Du kan använda den som en villa och har exempelvis möjlighet att hyra ut hur länge du vill, säger han.

Ytterligare en aspekt är att ägarlägenheter, som är vanligt förekommande i delar av Europa, inte är lika ekonomiskt sårbara som bostadsrätter vid kraftiga konjunktursvängningar, enligt Assar Lindén.

– Man påverkas inte av att andra lägenheter står tomma, den smällen är redan tagen i och med upplägget. Om du bor i en bostadsrätt och folk lämnar som i slutet på 80-talet blir det problem. Då får den som bor kvar högre avgifter, säger han.

Rikard Boman ser dock ljust på ägarlägenheternas framtid.

– Jag tror absolut att vi kommer se mer av dem framöver. Det finns ett stort intresse här och det är samtidigt den vanligaste boendeformen i andra delar av Europa.

Så varför ligger Sverige efter?

– Lagstiftningen är ganska ny, sedan har det tagit ett tag innan någon riktigt vågat testa. Det är nog också en fråga om tradition, säger han.

Inflytt vid Liljeholmskajen beräknas till sista kvartalet 2021 och första kvartalet 2022.

DEBATT. V: "Ägarlägenheter ökar utnyttjandet på bostadsmarknaden"

Här finns Stockholms ägarlägenheter

Antal ägarlägenheter efter kommun i Stockhlms län år 2018

Kommun, antal

Tyresö 3

Stockholm 15

Södertälje 4

Sundbyberg 3

Solna 8

Lidingö 36

Vaxholm 13

Sigtuna 4

Totalt 86

Källa: SCB/Fastighetstaxeringsregistret 2018

UTSIKT. Tänkt balkongutsikt från en av lägenheterna. Foto: JM