FLER UT ÄN IN. Det är fler som flyttar från än till Stockholm. Foto: Mostphotos

Trendbrottet: Fler flyttar från än till Stockholm

Det är fler som flyttar från än till Stockholm, Göteborg och Malmö. Det här gör att bostadspriserna i närliggande kommuner stiger. – Det är framför allt Stockholms kommun som bromsar in. Nu kan både priserna och inflyttningen öka kraftigt i kranskommunerna, säger Erik Wikander, vd för Mäklarhuset.

  • Publicerad 14:45, 7 nov 2019

Man behöver inte längre bo i Stockholm för att jobba där

Att det varje dag flyttar in "två busslaster med människor till Stockholm" berättar bara halva sanningen. Åtminstone enligt Mäklarhuset som in en rapport skriver att det i dag är fler som flyttar från än till Stockholms kommun.

Och så har det varit flera år. Sedan år 2014 har det så kallade "inrikes flyttningsnettot" i Stockholms kommun varit negativt.

Varje dag flyttar det 149 personer inom Sverige till Stockholms kommun. Samtidigt lämnar 161 personer. Resultatet är alltså att Stockholm har ett flyttningsunderskott på 12 personer – varje dag.

Bostadspriserna ökar utanför Stockholm

Utvecklingen har skapat stora möjligheter för andra närliggande kommuner. Järfälla, Nacka och Norrtälje har alla haft en positiv inflyttning och bostadspriserna har ökat snabbare än i Stockholms kommun.

7 av 10 anmälda lockpriser kommer från Stockholm

Om trenden fortsätter kommer snittbostaden i Stockholms kommun och Nacka kommun snart vara på samma prisnivå. Det finns därför en stor chans att de som har en bostadsrätt i en expansiv kranskommun kan få se sin bostad öka i värde och bli en vinnare på den nya trenden, enligt Erik Wikander.

– Kranskommunerna utvecklas sett till infrastruktur och utbud av bostäder, affärer och skolor. Man behöver inte längre bo i Stockholm för att jobba eller verka där, säger han.

Här är kommunerna i Stockholm med högst hyror