Jerker Söderlind Foto: Michael Toll

Udda bostadsförslaget: ”Bygg ett nytt Bromma”

Folk vill helst av allt bo i egenägda småhus utanför stadskärnan. Därför är det just det som borde byggas, säger en stadsbyggnadsforskare. ”Vi ska bygga det folk vill ha, svårare än så är det inte”.

  • Publicerad 19:00, 29 maj 2017

Nyligen berättade vi om stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle som tycker att det bör byggas flervåningshus i villaområden som Enskede och Bromma. Han vill att Stockholm stad ska ändra i gällande detaljplaner för villaförorterna, bygga bostadshus på villatomterna och på så sätt lösa bostadsbristen.

Mardrömsberättelserna om att hyra i andrahand

I veckan anordnades det ett bostadsseminarium i Stockholm och då lanserades en ä-n-n-u djärvare idé. Istället för att förtäta i villaområdena bör man helt enkelt bygga ett helt nytt Bromma eller Enskede.

– Det byggs inte det befolkningen efterfrågar. Vi ska bygga det folk vill ha, svårare än så är det inte. Folk vill bo i Bromma, så då får vi se till att bygga ett nytt Bromma. Det är orättvist att bara de rikaste får bo som de vill, säger den frispråkiga arkitekten och stadsbyggnadsforskaren Jerker Söderlind som är den som står bakom förslaget.

Trädgårdsstad

Att folk helst vill bo i Bromma är tydligt, enligt Söderlind, när man ser på listan över landets dyraste bostadsförsäljningar. En majoritet av landets dyraste småhus och villor återfinns i Bromma. Stadsdelen anses av många vara ett lyckat exempel på trädgårdsstad med goda kommunikationer, välplanerade torg, god service, grönområden och bra blandning på stora villor, radhus och lägenheter.

En undersökning gjord av Boverket visar att 43 procent av befolkningen vill bo i ett småhus utanför Stockholm. Men långt ifrån alla får som de vill, eftersom småhus byggs allt mindre och mindre. Det är det här Söderlind vill ändra på.

Markbrist

Det största hindret anses vara bristen på mark att bygga på men om politiker och beslutsfattare bara lyfter blicken och vågar tänka nytt finns det platser i i Stockholms absoluta närhet där man faktiskt kan bygga ett nytt Bromma.

– Det största hindret är i folks huvuden. Man vågar inte tro att det här faktiskt är möjligt, säger Jerker Söderlind.

Varför delar alla sina Hemnet-annonser på Facebook?

Som exempel på plats pekas ett område ut vid en sjö mellan Norsborg och Tumba i Botkyrka kommun. Här finns det enligt Söderlind goda möjligheter att skapa ett nytt Bromma.

– Det ska byggas attraktiv trädgårdsstad med småhus som de boende själva äger. Bygger man varierad bebyggelse, god närservice, med vacker miljö vid en sjö och ser till att det skapas goda kommunikationer kommer folk vilja flytta hit.

Inga lådor

Det som absolut inte ska byggas är billiga och massproducerade bostäder som placeras ut som lådor i långa rader.

Experten: Så kan bostadsbristen lösas i Stockholm – i ett nafs

– Idag försöker man lösa bostadsbristen genom att bygga massor av bostäder som ingen egentligen vill bo i. Varför satsar man inte på att bygga det folk vill ha, det är ju så det fungerar i alla andra branscher, säger Söderlind.

När lösningar på bostadsbristen diskuteras talas det ofta om exploateringsgrad, det vill säga hur många bostäder man får in på en yta. Hur ser det ut i ditt förslag?

– Vi ska sluta tala om bostadsbrist. För då är svaret enkelt, det är ju bara att bygga massor av billiga bostäder på samma sätt som man gör i Kina. Det vi har i Stockholm är snarare stadsbrist. Vi har brist på stad, brist på Bromma. Det är det vi därför ska bygga.

Vad ska man göra i innerstan?

– Det enda man ska göra med innerstan är att bygga parker, så att alla miljöpartister som bor där får någonstans att leka med sina barn.

Folk vill bo i Bromma, konstaterar Jerker Söderlind. Foto: Karoline Montero Araya

Förslaget i korthet: Bromma i Botkyrka

Vad: Modern trädgårdsstad med villatomter, radhus och lägenheter – allt blandat huller om buller vilket skapar en levande stadsmiljö.

Hur mycket bostäder: Totalt cirka 10 000 bostäder för cirka 30 000 personer.

Vad behövs: En väl fungerande kollektivtrafik. Busstrafik som kopplar ihop Nya Bromma med Tumba pendeltågsstation eller Hallunda T-banestation. Bussarna får helt egna körbanor för att trafiken ska fungera snabbt och smidigt.

Utformning: Småskaligt och slingrande gatunät. En trädgårdsstad är dubbelt så tät som ett normalt villaområde. Gemensamma innergårdar med pool, grillplatser, festlokal och odlingslådor.Gemensam bil och cykelpool. Det får absolut inte bli tal om att rulla ut ”villamattor”.
 

Integrationsaspekt

Enligt Söderlind finns det även en integrationsaspekt i förslaget. Om man bygger ett nytt Bromma kan både nya och gamla svenskar blir ägare av egna bostäder, eftersom man här kan köpa både väldigt små och lite större hus. Men man äger sitt eget hus.

– Under årens lopp kam man bygga ut huset och på så sätt göra en bostadskarriär.

Hur skulle du helst vilja bo?

Småhus: 43 procent

Lägenhet i flerbostadshus: 38 procent

Radhus: 8 procent

Gård eller jordbruksfastighet: 6 procent.

Annat: 3 procent

Vet inte: 3 procent

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.