SPANING. 7 frågor som kan avgöra valet i Botkyrka

Sitter S osäkert för första gången på 22 år? Vad ska Tullingeborna rösta på när kommundelningsfrågan är död? Är det föreningar eller kameraövervakning som gör Botkyrka tryggare? BotkyrkaDirekts politiska reporter spanar efter stridsfrågorna, ett år kvar till valet.

  • Publicerad 17:29, 26 sep 2017

Sedan 1995 har Socialdemokraterna suttit vid makten i Botkyrka och kunnat styra mer eller mindre ohotade. I valet 2014 backade partiet något men fick ihop en rödgrön majoritet med 35 av 61 mandat i fullmäktige, mycket tack vare att MP gjorde ett starkt val.

Men mycket har hänt i politiken sedan dess. Och med med ett år kvar till valet känns läget mer oklart än på länge. Vi spanar på några frågor som kan bli avgörande i Botkyrka.

1. Vem fixar tryggheten?

Knarkhandel i centrum, våld och unga som rekryteras till gäng har varit en debatterad fråga det senaste året. Det parti som ger trovärdigt svar kan vinna många röster.

Botkyrka har fått fler poliser och jobbar framför allt i norra Botkyrka som utsetts till ett särskilt utsatt område.

Men vad ska politikerna göra? Trygghet byggs underifrån, menar de rödgröna som satsat en miljon på föreningsinitiativ med nattvandring och läxhjälpskaféer. De planerar också mötesplatser där unga vuxna ska få hjälp till jobb och studier.

Mjuka svar på hårda frågor, menar M som vill lägga ner mötesplatser för unga vuxna, ha ett kommunalt vaktbolag och mer kameraövervakning. L vill bygga ett nytt polishus i norra Botkyrka.

2. Fler eller färre bostäder?

De första av 700 nya bostadsrätterna på Tingstorget i Alby står klara ett år efter byggstart, de nya studentbostäderna i Tumba tar form, liksom nya Fittja centrum. Majoritetens mål är 4000 bostäder till 2020 och det finns planer på tusentals nya bostäder i kommunen. Efterlängtat av många och de flesta partier röstar gladeligen ja till planerna.

Men förtätningen upprör också, till exempel har bostadsplanerna i Tumba skog väckt protester i Segersjö. SD menar att kommunen lider av växtvärk och vill halvera bostadsbyggandet i kommunen.

3. Mer kultur eller lägre skatt?

Hur mycket kultur ska Botkyrka ha? Vem betalar? Subtopia, Cirkus Cirkör, Botkyrka Konsthall och Mångkulturellt centrum. Kreativa fonden och Drömdeg. De rödgröna har jobbat hårt för att profilera Botkyrka som en kreativ hub, en upplevelsekommun där alla kan delta i och skapa kultur.

”Vi gör kultur tillgänglig för alla, bygger kommunens varumärke och attraktionskraft”, menar de rödgröna. ”Oansvarigt, skattepengar ska gå till skola och omsorg”, menar de borgerliga. De vill sänka anslagen kraftigt och menar att de istället kan satsa på skola, omsorg och skattesänkningar.

4. Hemtjänst – privat eller kommunal?

Botkyrkas hemtjänst är bland de sämsta i Sverige. I årets budget satsade de rödgröna 11 miljoner på att kommunens äldre skulle få mer hemtjänsttid. Kan det förbättra situationen för de äldre? Det tror inte alliansen. Kommunen måste öppna upp för privata utförare och införa LOV, lagen om valfrihet, tycker de.

5. Vem vinner Tullinge?

TuP:s kampanj för att göra Tullinge till egen kommun gav tung majoritet i kommundelen 2014. Frågan har nu utretts upp till regeringen där svaret blev nej. Kommer partiet hålla kvar väljare med andra lokala frågor, nu när den frågan kan anses död? Om inte - vem får deras röster? Kan S vinna dem nu när Tullingeborna får vara med och bygga sitt nya centrum? Eller kan SD sno dem genom att ta över frågan om en ny uppgång till pendeltågsstationen?

6. Vem får Alby och Fittja att rösta?

I vissa delar av Alby och Fittja röstade färre än häften av de röstberättigade 2014. Det finns många röster att vinna för den som får dem att gå till valurnorna i september 2018.

7. Tar M stöd av SD?

S har suttit säkert i Botkyrka i 22 år. Inga opinionsmätningar görs här, men en ny mätning (DN/Ipsos) i Stockholm visar att S, V och M skulle förlora sin majoritet där om det var val idag. Alliansen kan inte heller få majoritet. SD blir vågmästare.

Vad händer i ett sånt läge i Botkyrka? Bryts blocken? Kan S bilda majoritet med andra än V och MP? L kan tänka sig att styra med de flesta, om V och SD lämnas ute i kylan. M vill inte bryta block, de vill lägga en budget och få majoritet för den, även med stöd av SD.

SD-fäste: Vårsta-Grödinge

Jämnt skägg mellan S och M. I Vårsta-Grödinges tre valdistrikt är SD tredje största parti. På Grödinge landsbygd är de i princip lika stora som S med 18,6 procent av rösterna. .

Tullingepartiet dominerar: Tullinge/Riksten

Tullingepartiet är giganten, med över 30 procent och nästan 40 procent i vissa valkretsar. S är näst störst följt av M. MP är fjärde största parti. SD hamnar ofta mellan femte och sjunde plats. Valdeltagande 85-90 procent.

S-fäste: Tumba

S dominerar. På andra plats kommer M på 17 procent, SD är tredje största parti på 11,5 procent.

S-fäste: Storvreten

S störst. Sen är det rätt jämnt mellan M, MP och SD.

SD utmanar: Segersjö

S är giganten med 35 procent av rösterna. SD är starka på 17,2 procent just efter M som fick 18,5 procent. MP och V har cirka 7 procent vardera. Valdeltagande 71 procent.

Stig-effekten: Uttran

M störst med 35 procent av rösterna. Uttranbon Stig Bjernerup (L) har kanske bidragit till att sätta L på andra plats med 16 procent av rösterna. S är på tredje plats. Stig-effekten.

Färre än hälften röstade: Alby

S är störst, följt av MP och V. På Albyberget är V näst största parti. Valdeltagandet var bara 45 procent i vissa distrikt.

Starkt Mp-fäste: Fittja

S dominerar och har nära 60 procent i vissa delar. MP är näst störst med som mest 18 procent, tredje störst är V. Valdeltagandet låg runt 50 procent.

KD-fäste: Slagsta

S fick 40 procent av rösterna, KD och M delar på andraplatsen. KD:s starkaste fäste med 17,5 procent i ett av distrikten. Valdeltagande 75 procent.

M och SD: Hallunda

S överlägset störst på 40 procent. Sen står kampen rätt jämnt mellan M och SD. Valdeltagande 55-60 procent.

Kd-fäste: Norsborg

S störst. Här är ett av KD:s starka fästen med 8,5 procent av rösterna. Valdeltagande runt 50-55 procent.

Så röstade kommundelarna valet 2014

S: 35,67

M: 16,03

MP: 10,33

TuP: 8,57

SD: 7,6

V: 7,09

KD: 5,2

L: 4,76

C: 2,18

Valdeltagande: 70 procent

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.