Ledare. Melissas träningar med tjejlaget handlar om mer än bara fotoll. ”En gång snackade vi två timmar om sexuell läggning – ett ämne som varit tabubelagt för många.”

Hon tacklar tjejfotbollens mörka sida

”Mina tjejer får ständigt höra elaka kommentarer från killar, ibland från tränare i andra föreningar. Det är bullshit att Sverige skulle vara jämställt”, säger Melissa Besara, tränare i Futebol da Forca och vinnare av KP Arnoldsonpriset 2016.

  • Publicerad 13:25, 1 jul 2016

Melissa har lyckats med något som lärare och föräldrar har svårt med – att få barnen att gå till skolan.

Melissa Besara, 22, har spelat fotboll så länge hon kan minnas. Efter en axelskada för två år sedan gick hon en ledarutbildning inom Futebol dá forca och startade ett nytt flicklag i IFK Tumba Fotboll.

18 tjejer i åldrarna 13 till 15 år är med i laget. Två gånger i veckan ses de och tränar. De börjar träningen med att samlas i en ring och prata om hur dagen har varit. De reder ut eventuella tjafs som kan ha uppstått bland spelarna. De pratar om allt som går att prata om. Många av världens länder är representerade i laget och istället för att se varandra som olika så delar de med sig och lär sig av varandra och varandras kulturer.

– Vi pratade om sexuell läggning en gång. Det är ett väldigt tabubelagt ämne eftersom flera av tjejerna är från kulturer där man inte pratar om sånt. De fick ställa alla frågor som de hade. Vi satt i två timmar och snackade om det. Det är då som jag känner att jag gör skillnad, säger Melissa Besara.

Melissa har lyckats med något som lärare och föräldrar har svårt med – att få barnen att gå till skolan. Flera av tjejerna hade dålig närvaro och Melissa har en regel att de måste gå i skolan, annars får de inte vara med. Nu är tjejerna noga med att visa sin närvaro för henne. Några har till och med fått bättre betyg.

Elaka kommentarer

Men det finns en mörk sida av flickfotbollen som får många unga tjejer att sluta eller inte ens börja. De får höra elaka kommentarer i skolan och från folk som går förbi deras träningar. Kommentarerna kommer mest från killar i deras ålder. Men det är också vuxna män som kommenterar. Det är män som är tränare i andra föreningar. 

– Mina tjejer får ständigt höra kommentarer. Jag märkte under en träning att alla var jättedeppiga. Och så satt vi och snackade istället. De sa: men vad är det för fel på oss? Ja, vi är tjejer, men ska vi behöva må så här dåligt bara för att vi spelar fotboll?

Melissa säger att det viktigaste är att försöka jobba mot ignoransen och att förklara för tjejerna att de kommer få höra negativa saker från människor med fördomar hela livet.

– Det har stått still om hur flickfotbollen ska se ut och hur den ska fungera. Jag har hunnit göra så mycket med mitt gäng, och då vill man fortsätta med andra lag. Man säger att här i Sverige är det jämställt. Men det är bullshit för i praktiken ser du hur många gånger det spricker. Ett typiskt exempel är just flickfotbollen. 

Melissa Besara

Ålder: 22 år i juli. Bor i Tumba.

Gör: Studerar till lärare

Favoritlag: FC Barcelona.

Favoritspelare: Messi så klart.

Aktuell: Vann KP Arnoldsonpriset mot främlingsfientlighet och rasism 2016.

Pratar i Almedalen på torsdag kl 19.00

Futebol dá Forca

Startade 2012 i Moçambique. Målet är att stärka unga tjejer genom fotboll. Alla tränare är kvinnliga som måste genomgå en utbildning bland annat om mobbning och sex- och samlevnad.

Futebal da Forca finns i Moçambique, Zambia, Sverige och Finland med 5 000 aktiva tjejer .

Den som är intresserad är välkommen att spela med IFK Tumba – kostnadsfritt.