Gillar framtiden. Siduri Poli tror att digitalisering och ny teknik kommer att göra samhället mer demokratiskt, eftersom fler får möjlighet att delta och påverka utvecklingen. Foto: Johannes Liljeson

Siduri Poli i Almedalen: ”Jag vill ha förändring på riktigt”

Hon har varit företagare sedan hon var 17 år, har coachat vd:ar om den digitala framtiden och peppar unga i Alby att förverkliga sina idéer. Nu projektleder hon Botkyrkas ”Pop up-kommun” i Almedalen där ortens unga står för det mesta av programmet. ”Jag vill skapa sånt jag själv saknade när jag växte upp”, säger Siduri Poli.

  • Publicerad 13:31, 1 jul 2016

Kommunen har hittills inte haft tillräckligt mycket plats för att ta vara på sånt. Men det här upplägget i Almedalen är modigt.

– Jag är verkligen emot gatekeepers, säger Siduri Poli, 28 år, uppvuxen i Tumba, förändringskonsult och grundare till Changers Hub i Botkyrka.

Med det menar hon: alla ska kunna höras, påverka och ta del. Hindren måste bort. Och hon ser den digitala utvecklingen som det bästa verktyget för demokratisering.

– Spotify till exempel gör det möjligt för vem som helst att bli världsstjärna, som artisten Drake som startade utan skivkontrakt. Det är det jag gillar med teknik. Det gör att fler kan ta del av saker och ting.

Hjälper unga

Det var också Siduris idé som kom att bli Botkyrkas upplägg i Almedalen 2016: Kommunen ordnar inget eget program utan upplåter platsen gratis åt ett 30-tal lokala aktörer – eldsjälar, artister, fotbollslag och andra föreningar – som får göra vad de själva vill.

– Demokratisering handlar för mig inte bara om att folk ska vara med och ge sina åsikter och idéer. De måste också kunna vara med i utvecklingen. Jag vill ha förändring på riktigt. Kommunen har hittills inte haft tillräckligt mycket plats för att ta vara på sånt. Men det här upplägget i Almedalen, det är modigt. Om det blir en framgång kommer fler kommuner och företag att göra såhär.

Siduri Poli växte upp i Vretarna, Tumba, med en mycket samhällsintresserad restaurangföretagare till pappa och en tekniknörd till bror.

– Min bästa skola var vid matbordet. Jag fick teknik- och  framtidsperspektiven från min bror och entreprenörsprincipen från min pappa. Mina föräldrar har alltid behandlat mig som vuxen. Jag satt och läste i en lagbok när jag var 10 år.

Efter att ha börjat skriva artiklar för bland annat Expressen som 17-åring och gått en utbildning i journalistik sadlade hon efter några år om till teknik- och innovationskonsult, och startade Innovationsbyrån ihop med fyra klasskompisar från Berghs School of Communication.

Och sedan några år tillbaka driver hon Changers Hub tillsammans med tre andra entreprenörer från Botkyrka. Changers Hub hjälper unga vuxna att förverkliga sina start-up idéer och håller till i det nya ungdomshuset Albys Hjärta.

– När vi växte upp i Botkyrka fanns det ingen mötesplats där entreprenörer kunde träffas och växa. Vi ville starta det vi själva hade saknat, berättar Siduri.

Vad hoppas du att veckan i Almedalen ska ge?

– Jag hoppas att alla får ut det de själva söker: att knyta kontakter, hitta samarbetspartners, synas i media, få utlopp för sina idéer eller omvärldsbevaka och lära sig saker. Det finns något för alla.

Siduris bästa tips

Det här får du inte missa på Botkyrkaterassen:

1. Johan & Nyström har en kaffeworkshop, vilka filter man ska använda till olika bönor och sånt. Jag har en kaffenörd i mig!

2. Özz Nûjen ”roastar” tre personer från andra länder på temat ”Dear Sweden, you fucked up”, om hur bilden av Sverige ändras när till och med vi stänger gränserna.

3. Redline Recordings konsert på fredagkvällen som grand final. De fyller ju 20 år i år och har artisterna Mohammed Ali och DJ’s som spelar ute på torget. Det blir grymt.

4. Och förstås Changers Hub’s mingel på torsdagkvällen där det kommer att bjudas på inspirationsföreläsning, teamet’s story samt nätverksskapande deluxe!

Träffa Södra sidan i Almedalen

Kan man prata bort segregationen? – Journalistik, åsiktsbubblor och social sammanhållning

Tid och plats:

7 juli 2016 13:30 - 14:15, Donnerska husets terass, Donners plats 1, Visby

Ämnet:

Segregationen ökar och samhället polariseras. Vilka krav kan ställas på medier och andra aktörer för att vi, på olika sidor av stängslen, ska kunna lyssna in varandra mer och börja lösa problemen tillsammans? Hur kan journalistik och civilsamhälle samverka för att stärka ett gemensamt "vi"?

Medverkande bl a Patricia Palma från Orten i Fokus, Luis Lineo från Mediehuset Fanzingo och

Petter Beckman, chefredaktör på Södra Sidan

Kolla in Södra sidans Almedalstidning här!

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.