"Tummen upp!" säger Eric, 5, som gillar att bo i Råcksta. Här med pappa Claus Hyttel. Foto: Mikael Andersson

Häng med under en timme i Råcksta

Det har blivit dags för ett besök i Råcksta i vår serie där vi hänger en timme på olika platser Västerort. Vart borde vi bege oss härnäst? Mejla tips till vasterort@direktpress.se!

  • Publicerad 17:00, 1 mar 2019

Jobbar. Rikard Johansson, från Ulricehamn är arbetsledare på Hökerum bygg. Han har bott i barackerna vid bygget under arbetsveckan de senaste månaderna. Foto: oto: Mikael Andersson

Det sista finliret

På måndag är det dags. Då börjar en hel drös blivande Råckstabor att flytta in i sitt nya hem, det nya 13-våningshuset med karaktäristiskt rundade hörn, som är det senaste byggtillskottet i Råcksta.

Men trots att bostäderna blir klara först nu så har platsen varit bebodd ett bra tag. En del av de över 200 arbetarna som jobbat med bygget veckopendlar från andra håll i landet. Under byggtiden har de bott i barackerna som står uppställda intill.

En av dem är Rikard Johansson från Ulricehamn, arbetsledare på Hökerum bygg.

– Nu håller vi på med finlir. Plattorna på gården jämnas till, lister fixas där det behövs och målningar bättras på. Men det stora huset är färdigt. Den låga delen, där det blir gym, blir klart inom en månad. Det är ett väldigt spännande projekt att jobba med, ett unikt hus, säger han.

Butikslängtan. Anna Johansson med barnen Benjamin 6, och Lilly 3, längtar efter en mataffär i området. Foto: Mikael Andersson

På språng!

Benjamin, 6, och Lilly, 3, har precis hämtats från förskolan av mamma Anna Johansson. Båda barnen har varit på utflykt den här dagen

– Vi var i skogen, säger Benjamin och syftar på Råcksta träsk.

Lillasyster besökte en parklek med sin grupp. Nu bär det av mot Vällingby för att handla mat innan hemgång.

– Vi trivs jättebra här i Råcksta, vi bor nära vänner, familj, förskola och skola. Det enda vi saknar är en mataffär. Nu ska det snart öppna en sådan här en liten bit från tunnelbanan, den längtar vi efter! säger Anna Johansson.

Trevliga. Kioskägaren Hamdi Karaman gillar Råckstaborna. Foto: Mikael Andersson

Koll på läget

– Råckstaborna? De är bra. Jag har många stammisar och det blir mycket snack här i kiosken. Jag har haft den i sju år och jag är här tolv timmar om dagen. Jag gillar mitt jobb, det är trevligt, säger Hamdi Karaman, som driver kiosken vid Råcksta tunnelbana.

Han berättar att han drivit butik på andra ställen i stan tidigare.

– Här i Råcksta är det bra miljö. Det är lugnt, inget stök och bök. Och det är väldigt blandat folk som bor här, som en mosaik! Det är bra, säger Hamdi Karaman.

Prommis. Pappa Claus Hyttel får promenera för båda medan sonen Erics ben läker. Foto: Mikael Andersson

Tar det piano

Claus Hyttel och sonen Eric, 5, är på väg hem till sin lägenhet som ligger på sjunde våningen i ett av de gamla Vattenfallshusen.

– Eric är hemma från dagis sedan han skadade sig och bröt benet för en månad sedan. Nu har vi varit ute och skickat post, slängt sopor och kollat på nybyggena här omkring, berättar Claus.

Att spana på de stora maskinerna är Erics favorit. Och han kan absolut tänka sig att vara med i tidningen:

– Tummen upp! är beskedet.