Hyresrätter. Sebastian Wiklund (V) vill ha vanliga hyresrätter framför skrytbyggen. Foto: Mostphotos / Lennart Johansson

"Bostad till alla viktigare än skrytbyggen"

Stockholms ska inte driva på för fler prestigeprojekt och lyxbostäder utan istället bygga bostäder som alla har råd med, skriver Sebastian Wiklund (V).

  • Publicerad 15:53, 20 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Moderaterna fortsätter att föreslå dyra skrytprojekt i Stockholms innerstad och satsar hellre på att bygga lyxiga skyskrapor än att bygga bort bostadsbristen. Vänsterpartiet menar att det är mycket viktigare att lägga resurser för att bygga ut staden och bygga bostäder för folk med vanliga inkomster.

Moderaterna har slutat prata om byggtakten i Stockholm, antagligen eftersom många märker att det byggs som aldrig förr under det rödgrönrosa styret i Stockholms stad. Istället presenterar de spektakulära jätteprojekt men dyra arkitektritade bilder på hur staden skulle se ut om Moderaterna bestämde. Och den bild de visar upp är tydlig; lägg alla pengar på innerstan och strunta i resten av stan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De idéer kring stadsutveckling som den borgerliga oppositionen har presenterat under mandatperioden är ganska avslöjande. Om vi räknar de motioner som de har lagt i kommunfullmäktige med idéer för stadsutveckling som faktiskt innebär en investering i pengar så hittar vi 18 förslag som handlar om innerstan och bara 4 som handlar om ytterstan.* Och tittar vi på hur stora summor pengar som ska satsas så blir deras fullständiga blindhet för Stockholm utanför tullarna än mer tydlig. Alla pengar till innerstan tycks vara deras prio nummer ett.

Inget illustrerar det bättre än Moderaternas förslag från i våras om att bygga skyskrapor på Loudden. Så mycket möda som det skulle innebära att bygga några höga hus, för att sen se det fallera när konjunkturen viker och finansiärerna skingras för vinden, är inte rimligt. Att presentera ett Manhattan fast i Stockholmsform är därför bara en fin bild. Imponerande men orealistiskt och framför allt en helt galen prioritering.

Dyrbara projekt tar nämligen resurser från annat bostadsbyggande. Och som med all politik så handlar också bostadsfrågan om att prioritera. Så, hur prioriterar Moderaterna när de bygger Stockholm? Vad har de tänkt välja bort? Det uppenbara svaret är att prestigeprojekt naturligtvis kommer att göras på bekostnad av stadens övriga utbyggnad. Det är ett nytt Manhattan som Moderaterna vill lägga sina resurser på om de vinner valet. Och det är fel prioritering när vi har en enorm bostadsbrist.

Vi i Vänsterpartiet uppmanar Moderaterna att en gång för alla lägga ner idén om prestigeprojekt och lyxbostäder. Bygg inte en stad bara för rika människor. Bygg inte en kall och omänsklig stad. Det leder fel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad är då vår lösning? Jo, att vi ska bygga mycket, att vi ska bygga i hela staden, och vi ska bygga en massa nya hyresrätter. Dessutom ska vi bygga så att människor kan trivas. Det här gör vi genom den bostadspolitik vi driver just nu. Och målet är att fler människor ska få ett eget hem."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.