Julgris. Foto: Linda Gren

Gustav Hemming (C). Foto: Anna Molander

C: "Välj ett julbord fritt från antibiotika"

Julskinkan ska vara vara fri antibiotika och grisarna ska vara glada så länge de lever, skriver Centerpartiet.

  • Publicerad 21:16, 18 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Det lackar mot jul och för många är julbordet en viktig del av firandet. Svenskarna och stockholmarna har blivit allt bättre på att ställa krav på maten de äter. Nuförtiden är det många som tar ansvar för hur julmaten är producerad, var den kommer ifrån och vilka villkor djur och natur har. Det är väldigt glädjande.

Antibiotikaresistensen är en av vår tids mest allvarliga hälsofrågor, som i förlängningen riskerar att göra epidemier av behandlingsbara sjukdomar, och göra det ännu svårare att behandla ovanliga sjukdomar. Det som driver på den utvecklingen är tyvärr en ansvarslös djurhållning och en överförskrivning av antibiotika till djur i västvärlden. Förvånande nog så hör det ihop med matkvalitet, eftersom djur som föds upp under mer naturliga förhållanden och med bättre villkor behöver mindre antibiotika och är mindre sjuka.

Tyvärr går arbetet i den offentliga sektorn alldeles för långsamt. Det vill Centerpartiet ändra på. Vi vill att offentliga aktörer i Stockholm ska gå före och arbeta för minskad antibiotikaanvändning och ökad matkvalitet.

Våra elever, patienter och brukare på sjukhusen, förskolorna, skolorna och äldreboenden i Stockholm förtjänar ett matlyft med god, etisk och hållbar mat. Här kommer våra nyårslöften till alla som någon gång smakar på offentlig mat:

All mat ska vara antibiotikafri. Antibiotikaresistensen är en av de mest allvarliga hälsofrågorna för Sverige och världen. Vi har inte råd att vänta med att möta det hotet. Matproduktionen är en av de verksamheter som allra mest driver den negativa utvecklingen och här vi vill ta ansvar. Alla offentliga verksamheter i Stockholm, såväl kommunala som landstingsdrivna, ska köpa och servera mat utan onödig antibiotika varken i maten eller i djurhållningen.

Högre kvalitet på maten som serveras. Med fler tillagningskök ute på verksamheterna, högre matlagningskompetens och fler närodlade råvaror så gör vi inte bara maten mer klimatsmart utan också godare. Det mår dessutom alla bättre av.

Glada grisar! Vi tycker det är självklart att myndigheter ska ställa krav på svenskt djurskydd eller motsvarande villkor för all mat som upphandlas och köps in. Så säkerställer vi att den är sund, klimatsmart och hälsosamt producerad. Det vinner djuren, bönderna och naturen på.

Stockholmarna förtjänar ett matlyft där vi tar matkvalitet och djurskydd på allvar. Inte minst förtjänar stockholmarna ett julbord fritt från antibiotika och politiker som arbetar mot antibiotikaresistens."

Karin Ernlund (C), Gruppledare i Stockholms Stad

Gustav Hemming (C), Miljölandstingsråd i Stockholms läns landsting

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.