Cruising. Centerpartiet vill ha mer New York-arbete av polisen här. Foto: Michael Toll / Pressbilder

Centerpartiet: Lär av New York och öka tryggheten

Stockholm bör anlita en trygghetsexpert med insyn i New Yorks arbete för att minska kriminaliteten, skriver två centerpartister.

  • Publicerad 10:35, 2 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Antalet dödskjutningar har fördubblats i Sverige de senaste åren. Stockholmsregionen är kanske hårdast drabbad av våld och gängkriminalitet. Men våldet drabbar Stockholmarna ojämnt och skillnaderna är stora mellan förorter och innerstad. Det är orimligt. Alla stockholmare ska vara trygga i vardagen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Centerpartiet vill lära av New Yorks framgångssaga. De senaste 30 åren har brottsligheten störtdykt med 80 procent. Stockholm behöver göra samma resa. För att minska otryggheten är det viktigt att Stockholms gör rätt insatser och tar hjälp av andra städer med goda erfarenheter. Vi föreslår därför att Stockholm rekrytera en trygghetsexpert med insyn i New Yorks arbete för kortsiktigt och långsiktigt arbete med att minska kriminaliteten.

Med hjälp av samarbeten mellan stat, kommun, ideella organisationer och lokala företag så kan vi skapa trygga och mer attraktiva lokala miljöer. Vi vill ta modellen med Business Improvement Districts, BIDs, till Stockholm.

Vi måste även införa nolltolerans mot småbrott. Krossas ett fönster och ingen lagar det dröjer det inte länge förrän nästa ruta krossas. Det leder till en spiral av otrygghet. Genom att bekämpa vardagsbrottslighet kan också grövre brott förebyggas och bekämpas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att sätta in militär på Stockholms gator, som Stefan Löfven och Jimmie Åkesson öppnat dörren för, är fel väg att gå. Stockholm behöver istället fler närpoliser och satsningar på de lokala företagen, civilsamhället och närmiljön. Så skapar vi trygghet för alla i hela Stockholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.