Biståndsarbete. De som arbetar Ama riskerar att förlora sina jobb. Foto: Hege Hellström

Debatt. Alliansen: Därför vill vi stänga Ama

För många individer fastnar i AMA:s egen verksamhet och kommer inte ut på den vanliga arbetsmarknaden. Det skriver Alliansen i Vallentuna i en insändare.

  • Publicerad 10:05, 5 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I sitt budgetförslag för 2019 vill Alliansen i Vallentuna omorganisera sina arbetsmarknadsinatser. Idag drivs dessa av Arbetsmarknadsavdelningen (AMA) och Vallentuna arbetscoaching (VAC). VAC startade som ett resultat av att AMA inte tog emot alla de målgrupper som socialförvaltningen såg hade behov av arbetsmarknadsinsatser.

Kärnan i AMA:s verksamhet är klädsorteringen, där alla deltagare börjar, samt servicelagen. Vid en utvärdering av verksamheten har det blivit uppenbart att många individer fastnar i AMA:s egen verksamhet istället för att, som syftet är, komma ut i jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Andelen personer som kommer ut i riktiga jobb är inte tillfredsställande.

VAC däremot matchar individer mot externa verksamheter redan från start, beroende på individuell förmåga, förutsättningar och önskemål. Metoden är evidensbaserad, används i flera kommuner, och innebär att individer arbetstränar på en arbetsplats direkt (med stöd), istället för att tränas på klädsorteringen innan de kommer ut i praktik eller anställning.

VAC har idag en mer utmanande målgrupp (personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller psykiska eller sociala svårigheter) än AMA men har ändå goda resultat. Alliansen vill därför lägga ned klädsorteringen och servicelagen, då genomströmningen är för låg, och istället ge VAC ansvar även för den målgrupp AMA ansvarar för idag, givetvis med en utökad budget till VAC.

För oss allianspartier är det viktigt att de som står längst bort från arbetsmarknaden får stöd i att fullt ut bli en del av och bidra till samhället, var och en efter sin förmåga. Därför är vi måna om att ha en effektiv arbetsmarknadspolitik och att ta vara på varje människas potential. Beslutet att omorganisera Vallentunas arbetsmarknadsinsatser innebär därför både en effektivisering av själva organisationen, men också en inriktning mot ökad individualisering för snabbare vägar ut i jobb.

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

Nyheter ”Lurade samhällets mest utsatta" I ett brev till Täby kommun riktar Hultsfreds kommun hård kritik till kommunen. De menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred.torsdag 18/4 16:54

Nu är padelbanorna klara i Täby park

Nyheter BILDER: Så här ser det ut på platsen På den annars oanvända grönytan i Täby park lyser nu det gröna konstgräset. Idag öppnade Norrorts första padelbanor – utomhus.torsdag 18/4 16:47