Fler. Landstingsstyret lovar att tio nya närakuter ska vara igång i länet under nästa år. Foto: Anna Molander / Mostphotos

DEBATT. Alliansen i landstinget: Här får Stockholm tio nya närakuter

I dag fattas beslut om hur sjukvårdens resurser ska fördelas nästa år. Klart är att tio nya närakuter ska vara i drift under 2018, skriver flera alliansföreträdare.

  • Publicerad 14:39, 24 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I dag tar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om hur sjukvårdens resurser ska fördelas nästa år. En av de viktigaste satsningarna är att Alliansen i Stockholms läns landsting förstärker länets husläkarmottagningar. För andra året i rad gör vi en särskild permanent satsning på primärvården, som 2018 landar på totalt 290 miljoner kronor per år. Det gör vi bland annat för att öka tillgängligheten och inleda arbetet med att erbjuda en fast patientansvarig läkarkontakt.

Under nästa år kommer totalt tio närakuter med ett nytt och enhetligt uppdrag vara i drift i länet. Närakuternas målgrupp är i första hand patienter med mer vårdkrävande akuta sjukdomstillstånd, som i normalfallet inte kan omhändertas på länets husläkarmottagningar. Detta är en ny vårdnivå som också kommer att avlasta akutmottagningarna. Närakuter kommer att finnas i

Järva

Haga

Danderyd

Nacka

Handen

Sankt Göran

Rosenlund

Löwenströmska

Södertälje

Huddinge.

Ytterligare två kommer under 2019 och kommer placeras efter behovet i länet.

Under 2018 kommer det sammantaget göras en kraftig utbyggnad av den akuta sjukvården, för att säkerställa en högre tillgänglighet vid akut insjuknande. Alliansen i Stockholms läns landsting har också beslutat att höja ersättningen för de husläkarmottagningar som bedriver så kallade husläkarjourer, vilket kommer att öka deras förutsättningar att tillhandahålla tillgänglig vård vid akut insjuknande under kvällar och helger.

Det är viktigt att sjukvården följer med i den digitala utvecklingen, och på så sätt blir både mer lättillgänglig och serviceinriktad. I ersättningsmodellen för husläkarmottagningarna ser vi till att stimulera utvecklingen av fler digitala vårdtjänster genom en särskild bonus. En särskild ersättning kommer också gå ut för digitala vårdmöten, där det ska vara möjligt för dig som patient att kunna koppla upp dig mot din husläkarmottagning och få digital kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Det behövs mer kontinuitet i läkarkontakterna, och en mer tillgänglig primärvård. Därför kommer både tillgängligheten och kontinuiteten nu att börja mätas på ett bättre sätt. Genom både ökade resurser, och tydligare målmedvetet arbete, vill vi fortsätta skapa en köfri vård."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.