DEBATT. Alliansen: "Nu fattar vi beslut om tolv nya närakuter"

Nya närakuter ska lätta på trycket på akutsjukhusen. Nu presenterar alliansledningen i landstinget sin plan för sjukvården i länet.

  • Publicerad 15:10, 27 jan 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Alliansen i Stockholms läns landsting tar nu ett viktigt steg för en sammanhållen hälso- och sjukvård. Den nya närakutstruktur som vi nu presenterar gör att stora patientgrupper får vård med hög kompetens i primärvården. Det gör också att färre kommer att behöva uppsöka de större akutmottagningarna.

Genom den nya strukturen blir vården mer tillgänglig och patienter kan få rätt vård på rätt nivå. Några närakuter kommer ligga i direkt anslutning, eller i närheten av, våra akutsjukhus och ett antal kommer ligga strategiskt placerade i länet.

Fyra närakuter har sedan tidigare beslutats om och ska komma igång under 2017. Dessa kommer ligga vid Danderyds sjukhus, i närheten av Södersjukhuset, i Karolinska Huddinge, och i närheten av Nya Karolinska Solna. Den 31 januari fattas beslut om lokaliseringen för ytterligare sex.

Totalt sett kommer tolv närakuter öppnas, samtliga senast under 2019. Först när de tio första närakuterna har utvärderas kommer placeringen av de två sista närakuterna att bestämmas. Detta för att deras placering ska vara så strategisk som möjligt och möta behovet i länet på bästa möjliga sätt.

Närakuterna kommer alla att ha en hög kompetens vid akuta tillstånd och ha tillgång till röntgen och laboratorium. Därmed ska man som patient kunna känna sig säker på att bli behandlad för ganska avancerade skador, så som exempelvis benbrott eller sårskador.

Nu blir det ett enhetligt vårdutbud och därmed en större tydlighet och trygghet för patienterna. De verksamheter som idag kallas närakuter eller lättakuter har för mycket variationer när det gäller vilken vård som erbjuds och på vilka tider.

Kritiken från Socialdemokraterna om att tidigare närakuter har lagts ner, missar hela poängen. Detta är en ny vårdform i en enhetlig struktur som vi inte sett tidigare. Alliansen fixar nu till ett otydligt vårdsystem som inte erbjudit en primärvård med rätt kompetens.

Stockholmsregionen får nu ett enhetligt vårdutbud och därmed en större tydlighet och trygghet för patienterna. Med en ny närakutsstruktur gör vi vården mer pålitlig och tillgänglig."

Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd

Anna Starkbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd

Karin Fälldin (C), talesperson hälso- och sjukvård

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd

LÄS FLER DEBATTARTIKLAR på Stockholmdirekt.se/debatt

Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd, Anna Starkbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd och Karin Fälldin (C), talesperson hälso- och sjukvård presenterar sin plan för att lätta på trycket på akuterna. Foto: Direktpress/Moderaterna/Liberalerna/Kristdemokraterna/Centerpartiet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.