Jan Jönsson (L). Foto: Claudio Britos

DEBATT. Allvarssamtalen bidrar till att förebygga barns kriminella utveckling

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i en slutreplik om allvarssamtalen.

  • Publicerad 10:07, 10 jan 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vänsterpartiet har sedan allvarssamtalen infördes bekämpat dem och i synnerhet socialtjänstens samarbete med polisen. Det är synd att de inte vill se de goda exemplen från Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen, Spånga-Tensta där samtalen bidrar till att förebygga barns kriminella utveckling.

DEBATT. Olyckligt att V vill avskaffa allvarssamtal

Socialförvaltningen i Stockholms stad skriver i sin gedigna utvärdering från 2011 av, det som då kallades, Förstagångssamtalen i Skärholmen: ”Den genomförda utvärderingen visar att verksamheten har varit framgångsrik; relativt liten andel av de ungdomar som var aktuella exempelvis år 2009 har blivit anmälda för ett nytt brott”. Rapporten finns att ladda ner på BRÅs hemsida.

DEBATT. Socialtjänsten behöver mer resurser – inte detaljstyras av politiker

Socialtjänsten har en nyckelroll när det gäller barn som riskerar att dras in i kriminalitet. Det är faktiskt så nära verksamhetens kärna man kan komma. Vänsterpartiet menar tvärtom att detta är en uppgift som tar tid från socialtjänstens övriga arbetsuppgifter, som att ge stöd och skydd till våldsutsatta barn. De bortser då helt från att många av de ungdomar som dras in i kriminalitet, själva ofta visar sig vara utsatta för våld i hemmet.

Vänsterpartiet verkar tro att politik bara går ut på att fördela resurser. Men det handlar också om att ta till sig av framgångsrikt socialt arbete och lägga förslag som förbättrar samhället. Jag ser det som en av mina viktigaste uppgifter som socialborgarråd, att lägga förslag som tidigt kan hindra barn från att slå in på en kriminell livsbana.