Omstridd skog. 1 000 bostäder ska byggas i Årstaskogen. Debattskribenten tycker det är med. Foto: Jannie Flodman

DEBATT. Årstabo: Hur gynnas djur- och växtliv av nya bostäder i Årstaskogen?

Det planerade bygget av 800-1 000 nya bostäder i Årstaskogen – som ska bli naturreservat – har vållat stor debatt. Här skriver en Åtstabo ett argt öppet brev till miljöborgarråd Katarina Luhr (MP).

  • Publicerad 17:30, 28 aug 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Hej Katarina!

Du har förklarat att syftet med att bebygga skogen är att ”tillgängliggöra den för fler”. Vilka då? Menar du det 1000-tal höginkomsttagare som kommer att få topplägenheter på bekostnad av tiotusentals andra?

Alla vi som bor i Årsta, Liljeholmen, Johanneshov och angränsande områden, hittar redan till Årstaskogen. Och vi vet att använda hela den. Utom möjligen klippbranterna, det är en svår terräng för äldre med rollator, handikappade, barnvagnsmammor.

Årstaborna pressade politiker om bygge i skogen

Det är därför den flackare, lättåtkomliga närskogen där ni tänker bygga är ovärderlig.

På vilket sätt kommer en mur av höghus mot den gamla, låga fyrtiotalsbebyggelsen göra skogen mer tillgänglig, menar du? På vilket sätt skyddas ekologiska värden av åratals sprängningar, tunga transporter och avspärrningar? På vilket sätt gynnas djur- och växtliv av att naturskogen krymper med en yta motsvarande 10-13 höghus, nya tillfarter, etcetera?

Sen var det där här med människorna: De besvärliga, ogina, befintliga invånarna som inte har förståelse för att deras livskvalitet måste tas ifrån dem för att de nya, tänkta invånarna behöver den bättre.

I Årstas fyrtiotalslängor, vissa så kallade barnrikehus, bor inte så värst många hipsters än. Här finns fortfarande åldringar, barnfamiljer och rentav fattiga, som inte har råd att ”hämta andan” i sommarstugan (de har ingen) och än mindre att köpa en BR eller hyra i något av de planerade byggherrehusen.

Årstaskogen säkras för all framtid

Har du varit här, Katarina Luhr, och sett hur 7–11-våningskolosser tornar upp sig tätt intill de gamla låghusen och tar sol och ljus? Har du empati att leva dig in i hur mycket människorna här, de förbyggda och inträngda, skulle förlora om ni dessutom tog deras närskog?

Om varje grönyta ska bebyggas, varför inte börja med den öde, igenväxta så kallade industrimark som bara ligger och väntar på att tas om hand? Sträckan Bolidenplan– Slakthusområdet, till exempel. Åren går, inget händer. Men att bygga i orörd skog är bråttom.

Jag röstade på Miljöpartiet i senaste kommunvalet för att jag trodde på att ni skulle försvara vår stadsnatur. Vad tycker du att jag ska rösta på nästa gång? SD?

Ser fram emot ett personligt svar."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43