Abdi Hanad och Ayuub M. Ragis från nätverket Somalier mot rasism och orättvisor. Foto: Privat.

DEBATT. Awad Hersi-affären hotar demokratin i förorten

Vad händer när Tenstaborna förlorar förtroendet för sina politiker och inte längre röstar? Nätverket somalier mot rasism och orättvisor ser allvarliga konsekvenser av Awad Hersi-affären.

  • Publicerad 18:30, 20 dec 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Detta ger signaler till de boende i förorterna att inte engagera sig i lokaldemokratin

"I över en månad gick ett mediedrev mot före detta stadsdelsnämndsordföranden i Spånga-Tensta, Awad Hersi (MP), en känd förtroendevald politiker som bor och arbetar i Tensta. I ett cirkusliknande drev som främst initierades av Socialdemokraterna och som sedan mot all logik fick stöd av oppositionen, det vill säga Moderaterna och den borgerliga alliansen. Man menade att Awad Hersi hade påverkat enskilda tjänsteärenden och därmed brutit mot gällande rutiner för stadsdelsnämndsordföranden. Man krävde hans avgång och individer som själva inte bor i Tensta var tongivande i mediedrevet mot Awad Hersi. Karin Wanngård (S) var en av de ledande personerna i drevet som krävde folkvalde Awads avgång.

LÄS MER: Wanngård: Jag tycker personen i fråga ska avgå

Redan då drevet pågick skrev ledande afro-svenska debattörer att detta var en häxjakt med rasistiska förtecken samt politisk opportunism. Det leder till att demokratin urvattnas.

LÄS MER: Rasismdebatt efter medias rapportering om hårt kritiserade Awad Hersi

Vänstern vågade

Det enda partiet som vågade säga emot och faktiskt uppmärksamma att det som pågick var extremt ovanligt samt att man kunde ifrågasätta agendan bakom dem som låg bakom drevet var de förtroendevalda vänsterpartisterna samt boende i Tensta, Rashid Mohamed och Ifrah Mohamed.

Att socialdemokraterna i Tensta tillsammans med borgaralliansen krävde en miljöpartists avgång bör vara en allvarlig varning till andra vänner till socialdemokraterna, som gärna använder sig av vänsterretorik när det passar dem.

Men vad hände egentligen politiskt? Awad Hersi avgick och nämnden fattade beslut att en extern aktör skulle göra en utredning och se om Awad Hersi hade på något sätt gjort fel. Awad Hersi som är svensk och svart och muslim friades från anklagelsen att ha påverkat politiska beslut enligt den externa utredningen. Med andra ord, de hårda anklagelserna som ledde till att Karin Wanngård (S) krävde en folkvald politikers avgång var ej sanna.

Trumpliknande drev

Det allvarliga i detta är att i vårt polariserade samhälle så kommer detta ge signaler till de boende i förorterna att inte engagera sig i lokaldemokratin. Man sänder ut signaler att om man engagerar sig politiskt och vill ha en förändring, ja då kan man uppsåtligen få ett drev mot sig.

LÄS ÄVEN Djup spricka i majoriteten efter granskningen av Awad Hersi (MP)

Vad händer när Tenstaborna förlorar förtroendet och inte röstar? Det är ytterst allvarligt om vi får en stadsdelsnämnd som består av förtroendevalda som inte själva bor i Tensta och därmed inte bemöter de utmaningar som finns i området. Vad bör hända nu? Är det inte dags att Socialdemokraterna samt Moderaterna vidtar åtgärder och inleder interna utredningar inom respektive parti för att se om faktorer som afrofobi eller politisk opportunism låg bakom ett uppsåtlig Trump-liknande media-drev där man koncentrerade sig mer på anklagelser än fakta.

Socialdemokraterna har länge talat om det multikulturella Tensta där alla skall vara med även politiskt men man frågar sig om partiet har granskat sig själva när det gäller den strukturella rasismen."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Efter mordet i Barkarbystaden – polisen söker uppgifter om bil

Nyheter "Föraren ska ha varit omaskerad" Den femte juni sköts en person till döds i Barkarbystaden. Nu går polisen ut med bilder på den bil som ska ha använts i samband med mordet.måndag 25/6 14:26

Ingen pendelbåt från Järfälla till City i sikte

Nyheter Utredningen dröjer: "Ha tålamod" Till sommaren skulle utredningen om en pendelbåtslinje mellan Järfälla och stan, via Hässelby, vara färdig. Men nu får boende istället ge sig till tåls till efter valet då besked om linjen kan bli...måndag 25/6 11:33