Foto: Jessica Segerberg

DEBATT: "Biblioteken ska inte betala för er skattesänkning, Naddebo"

Jonas Naddebo har rätt i att det finns en tydlig politisk skiljelinje mellan oss och den blågröna majoriteten. Vi i Vänsterpartiet satsar nämligen hellre på det gemensamma än på skattesänkningar som bara gynnar de som redan är rika, skriver Torun Boucher (V) i en slutreplik kring biblioteken.

  • Publicerad 09:19, 4 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den blågröna majoriteten och kulturborgarrådet tycker inte att de reducerade öppettiderna på stadens bibliotek är något problem. Det är en häpnadsväckande nonchalant inställning till både bibliotekspersonalens situation och alla de stockholmare som möts av stängda bibliotek.

DEBATT: "Vi säkrar bibliotekens framtid"

Kulturborgarrådet menar att Vänsterpartiets oro för biblioteken är obefogad. Vi önskar att det vore så väl. Men nedskärningarna som har lett till personalbrist är ingenting vi har hittat på. Att biblioteken tvingats banta sin personal och därmed tvingas till reducerade öppettider är ingenting som vi har drömt.

Det är klassisk borgerlig retorik att försöka anklaga Vänsterpartiet för att inte ta ekonomiskt ansvar för stadens resurser. Men det stämmer varken på mig eller på mitt parti. Det var inte heller vi som i höstas beslutade om en skattesänkning på 16 öre som kostar staden över 400 miljoner kronor om året i uteblivna skatteintäkter. I en av Sveriges redan innan lägst beskattade kommuner och i en tid när konjunkturen dessutom pekar nedåt. Är det verkligen ekonomiskt ansvarstagande politik?

"Budgeten är lag för att täcka skattesänkningar"

För någonstans ska den här skattesänkningen finansieras. Och det ligger nu på kultur-borgarrådet att hjälpa till att finansiera den genom att dra åt tumskruvarna inom kulturen. För mig som politiker är målet med allt utvecklingsarbete att det ska ha medborgarna i fokus, och för att det arbetet ska lyckas måste såklart även budgeten gå ihop. Men kulturborgarrådets budget är lagd för att kunna täcka upp för en dyr skattesänkning – som jag i ärlighetens namn tror att många i det borgerliga blocket idag ångrar.

Inför nästa års budget hoppas vi därför innerligt att den blågröna majoriteten inte skär i skatteintäkterna ännu mer, för vi vet att risken är överhängande att det är kulturen och biblioteken som får ta smällen igen.

Jonas Naddebo har rätt i att det finns en tydlig politisk skiljelinje mellan oss och den blågröna majoriteten. Vi i Vänsterpartiet satsar nämligen hellre på det gemensamma än på skattesänkningar som bara gynnar de som redan är rika. Vi ser till exempel hellre att biblioteken och kulturskolan har ordentligt med personal över hela staden än att höginkomsttagare i innerstan får några extra hundralappar i fickan varje månad. Där skiljer vi oss åt.

Kulturborgarrådet tycker kanske inte att reducerade öppettider och en dag stängt här och där på biblioteken är något större problem. Men det tycker vi, och det tycker alla de som vill men inte kan besöka biblioteket i Husby på lördagar eller biblioteket i Björkhagen på söndagar. Alla barn och unga som vill hitta något kul att läsa eller kanske bara få en lugn stund. Det är inte de som ska betala för den blågröna majoritetens skattesänkningar.

Torun Boucher (V), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholms stad