Emilia Bjuggren (S) lovar fler insatser för unga. Till höger en bild från en manifestation mot våld i förorten från tidigare i år. Foto: Pressbild / Michael Folmer

DEBATT. Bjuggren (S): "Ingen ung ska lämnas utanför i mitt Stockholm"

Ungdomsarbetslösheten minskar men staden behöver göra mer innan alla unga stockholmare har en meningsfull sysselsättning, skriver Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknads- och idrottsborgarråd.

  • Publicerad 16:06, 22 dec 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Det är häftigt att se hur en människa påverkas av att få ett jobb. Nyligen träffade jag Mousa på ett av stadens jobbtorg. Han hade precis mottagit beskedet att han fått jobb på en flyttfirma. Stoltheten och glädjen när han berättade om det gick inte att ta miste på.

Stadens Jobbtorg riktar sin verksamhet i huvudsak till personer som har försörjningsstöd på grund av arbetslöshet. Försörjningsstödet är en viktig del av den svenska välfärden, ingen ska behöva svälta eller bli bostadslös för att de saknar arbete. Men det är viktigt att de som kan arbeta också får chansen. Chansen till självständighet och egen försörjning. Chansen att sträcka på ryggen, få ett socialt sammanhang och växa som personer.

Hon ska fånga upp unga vuxna som hamnat utanför

När vi nu summerar 2016 kan vi se att vårt arbete ger resultat. Under tre månader 2016 har arbetslösheten varit under sex procent i Stockholm, nivåer den inte legat på sedan innan finanskrisen 2008. Andelen med försörjningsstöd är de lägsta på 50 år. Extra glädjande är att vi ser att av den andel som har försörjningsstöd på grund av arbetslöshet stadigt sjunker, från 5 071 stockholmare i oktober 2014 till 3 366 samma månad i år. Ett kvitto på att våra insatser ger resultat.

"Osynliga gränser skapar mest otrygghet i Hässelby-Vällingby"

Vi har ställt om arbetsmarknadspolitiken i Stockholm. Efter åtta år av skattesänkningar och nonchalans inför de utmaningar vi står inför, arbetar nu stadens styrande majoritet aktivt för att vi ska kunna dra nytta av det gynnsamma konjunkturläget. Matchningen mellan arbetssökande och arbetsmarknadens behov måste fungera. I november i år anmäldens 23 456 nya jobb i Stockholm. Stockholms län kommer att ha landets starkaste sysselsättningstillväxt 2016. Vi vet också att Stockholms kommun fungerar som hela länets ekonomiska motor, av de drygt 1,1 miljoner människor som är sysselsatta i länet har 55 procent sin arbetsplats i staden.

Samtidigt är bristen på arbetskraft med rätt kompetens stor. Inom branscher som vård och omsorg, utbildning, bygg och transport skriker arbetsmarknaden efter kompetens samtidigt som vi ser att vissa grupper har allt svårare att få jobb. Här har politiken, både på statlig och på kommunal nivå ett viktigt arbete att göra.

”Intresset för politik har ökat”

Såhär drygt halvvägs in i mandatperioden har jag haft glädjen att inviga två nya Jobbtorg vars verksamheter riktas specifikt mot unga. Visserligen ser vi en väldigt positiv utveckling även när det gäller ungdomsarbetslösheten, som nu ligger 30 procent lägre än 2014 års nivåer. Men nästan var tionde ung stockholmare varken arbetar eller studerar. Allt för många har inte gått klart gymnasiet, något vi vet är en stor riskfaktor för långvarigt utanförskap.

Att vi lyckas hitta och hjälpa dessa unga till studier eller arbete är för mig en ödesfråga. Mitt politiska engagemang växte fram ur min egen uppväxt i Tensta, ett område där idag bara runt hälften av de vuxna har ett jobb att gå till. Jag har sett med egna ögon vilken hopplöshet detta skapar hos barnen. Jag har själv sett hur förödande segregationen kan slå. Den senaste tidens skjutningar på Järvafältet är katastrofala exempel på vilken grogrund för kriminalitet arbetslöshet och utanförskap är. Utvecklingen måste vändas, några alternativ finns inte.

Så vi kan inte nöja oss med att statistiken pekar åt rätt håll. Ingen ung ska lämnas utanför i mitt Stockholm. Därför har vi sett till att alla som är behöriga får läsa på Komvux i Stockholm. Vi har skalat upp det uppsökande arbetet, sett till att fler unga får sommarjobba och utökat de kommunala visstidsanställningarna för vuxna biståndstagare. Nästa år startar den första sammanhållna utbildningen för personer med kort utbildningsbakgrund i Stockholm. Nyanlända får idag chansen att lära sig svenska tillsammans med en utbildning till ett bristyrke via vår SFI-undervisning. Nästa år tillför vi ännu mer resurser så att fler platser kan öppna på utbildningar till bristyrken.

Men vi har mycket kvar att göra. En arbetslöshet under sex procent är fortfarande allt för hög. Den styrande majoriteten vill mer för vår stad. Alla som vill och kan arbeta ska få känna samma stolthet och förväntan som Mousa. Så bygger vi ihop vår stad och en arbetsmarknad för framtiden."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.