Foto: Jessica Segerberg

DEBATT: "Blågrön kulturpolitik blir bibliotekens död"

Nu har vi det svart på vitt: så många som 14 bibliotek i Stockholms stad tvingas förkorta sina öppettider till följda av personalbrist. En del bibliotek kommer till och med att tvingas hålla stängt hela dagar. Det är en direkt konsekvens av den blågröna majoritetens dåliga kulturbudget, som lett till nedskärningar av bibliotekens personal, skriver Torun Boucher (V), vice ordförande kulturnämnden i Stockholms stad.

  • Publicerad 12:45, 26 sep 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är tuffa tider för biblioteken i Stockholm just nu. På grund av personalbrist har man tvingats förlänga sommaröppettiderna, vilket innebär att man alltså håller öppet kortare tid än normalt på hösten. Några bibliotek har tvingats gå ännu längre och måste hålla stängt hela dagar, såsom till exempel biblioteket i Husby som nu har stängt på lördagar. Och i kulturnämndens senaste budgetuppföljning går att läsa att antalet besökande förskolebarn har minskat i år jämfört med förra året, eftersom personalbristen har påverkat bibliotekariernas möjlighet att arbeta uppsökande gentemot förskolor.

Här är biblioteken som tvingas minska öppettiderna

Det är en sorlig utveckling, men ingen som har bekantat sig med den blågröna kulturbudgeten är tyvärr särskilt förvånad över att det har blivit såhär. I alla fall ingen förutom kulturborgarrådet Jonas Naddebo, som i förra veckan kallade personalbristen på biblioteken för ”olycklig”. Han menar nämligen att det inte alls har något att göra med nedskärningar till följd av en dålig budget, utan att det istället handlar om en ”omställning av verksamheten”. Men i budgetuppföljningen står uttryckligen att Stockholms stadsbibliotek ska se över bemanningen för att minska personalkostnaderna. Kan personalbristen då verkligen kallas för en olycka?

"Farlig utveckling"

Samtidigt som biblioteken i Stockholms stad fått minskade resurser och måste skära i både personal och öppettider så visar undersökningar att vi läser allt mindre, framförallt unga personer. Det är en farlig utveckling, eftersom läsningen inte bara hjälper oss att utveckla både ordförråd och minne, men också inspirerar, förändrar och engagerar oss. Litteraturen öppnar nya världar och sammanhang och den kan få oss att växa och utvecklas. Och biblioteken har en viktig del i att främja läsandet, framförallt hos barn och unga.

Det är ett stort och viktigt uppdrag, och det går inte att sköta utan finansiering. Det behövs till exempel kompetent personal och tillräckligt stora lokaler, och det måste få kosta. Det må komma som en överraskning för kulturborgarrådet, men om man minskar kostnaderna för personalen så kommer det leda till personalbrist, vilket i sin tur kommer att leda till stängda bibliotek. Det är inte svårare än så.

Om några veckor kommer den blågröna majoriteten i Stockholm att presentera sin nya budget för nästa år, och vi är många som oroligt väntar på att se om de väljer att satsa på kulturen den här gången, eller om de tänker fortsätta på nedskärningsspåret. Det finns nämligen inga marginaler nu, och om de fortsätter att underfinansiera biblioteken så kommer den blågröna majoriteten att bli bibliotekens död.

Min uppmaning till de borgerliga partierna och Miljöpartiet är tydlig: satsa på biblioteken och deras fantastiska personal och gör det nu. Vi har inte råd med fler nedskärningar.

Torun Boucher (V), vice ordförande kulturnämnden i Stockholms stad