Clara Lindblom, Vänsterpartiet, tycker att staden borde göra mer för att se till att det byggs fler bostäder i Stockholm. Foto: Linda Gren/Mikael Andersson

DEBATT: "Bostadskrisen i Stockholm förvärras under det blågröna styret"

Med endast fyra månader kvar så har den blågröna majoriteten inte ens lyckats komma halvvägs till årsmålet om markanvisningar för bostäder. Mitt i en brinnande bostadskris så tvärbromsar bostadsbyggandet. Nu måste de blågröna börja ta ansvar och använda de verktyg som staden faktiskt har för att skapa en högre byggtakt, skriver Clara Lindblom (V)

  • Publicerad 11:33, 2 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi har just nu en akut bostadsbrist i Stockholm. Särskilt saknas hyresrätter med överkomliga hyror. Men den blågröna majoriteten kommer inte i närheten av byggmålen och öppnar dessutom upp för ombildningar av allmännyttan som ytterligare minskar tillgången på överkomliga hyresrätter. Få hyresrätter ska bli ännu färre.

Larsson (M): Allmännyttan ska inte ha någon gräddfil

Att majoriteten missar sina egna byggmål är under all kritik. 3 620 av 10 000 markanvisningar är vad de lyckats åstadkomma mellan januari och augusti. Och hittills i år har man bara påbörjat totalt 2 190 bostäder. Men än allvarligare är att man undviker att använda de verktyg som staden faktiskt har till sitt förfogande för att säkerställa en hög byggtakt.

Färre markanvisningar till kommunala bostadsbolagen i år

De kommunala bostadsbolagen har en god ekonomi och skulle kunna gå in och bygga när den privata marknaden viker. Men trots det så har Svenska bostäder, Micasa och Familjebostäder inte fått en enda markanvisning i år. Stockholmshem har som enda kommunalt bostadsbolag fått markanvisning för drygt 400 bostäder vilket inte ens är tillräckligt för att nå de mål kommunen själv har satt för bolaget.

Att byggandet går ner trots den akuta bostadsbristen visar att marknaden inte kommer att lösa problemen. Vad vi behöver är en social bostadspolitik som ser till att det byggs hyresrätter som vanliga stockholmare har råd med. Givetvis så behövs det även förändringar på statlig nivå men att inte använda de kommunala bostadsbolagen, som är ett av våra viktigaste verktyg, är för mig helt obegripligt.

Stockholms stad är en av landets snabbast växande kommuner och 2040 beräknas ungefär 1,3 miljoner personer att bo i här. Den blågröna politiken duger inte. Att vi inte når målen i år påverkar bostadssituationen för många år framöver. Stockholm riskerar att bli en stad där bara de resursstarka kan leva och bo.

Vad gör det blågröna styret för att skapa den byggtakt som staden behöver och varför används inte stadens bostadsbolag för att räta upp situationen? Bostadsbristen måste byggas bort och ni i den styrande majoriteten har verktygen för att göra det, det är dags att använda dem.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholms stad