Otyst. Cecilia Brinck (M) anser att Roger Mogert (S) är ute och snurrar i debatten om lugn och ro på biblioteken. Foto: StockholmDirekt / Moderaterna

DEBATT. Brinck (M): "Trygga bibliotek är inte en tysthetsnorm"

Debatten om biblioteken fortsätter. Här skriver Cecilia Brinck (M) och flera andra moderater att partiet vill se vakter på biblioteken.

  • Publicerad 13:45, 17 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Roger Mogert (S), kultur- och stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad, har synpunkter på vem som ska få vistas på våra bibliotek. Mogert (S) tycks mena att de som pekar på ökande ordningsproblem på våra bibliotek egentligen gör det för att de vill utestänga vissa kategorier besökare. Det är i själva verket främlingsfientlighet som ligger bakom, påstår Mogert i SvD den 11 oktober.

Politisk strid om trygghet på biblioteken

Det är faktiskt helt befängt. Mogert (S) förminskar biblioteksdebatten till att handla om en "tysthetsnorm", riktad mot vissa människor. Men vad det egentligen handlar om är att flera bibliotek i landet, i synnerhet Stockholm, har drabbats av bråk, hot och trakasserier. I andra delar av landet, på Ängelholms stadsbibliotek, ser vi hur bibliotek begränsar sina öppettider på grund av de hotfulla situationer och misstankar om droghandel som uppstått där. Det är just detta som riskerar att begränsa besöken till biblioteken, att människor inte känner sig trygga på våra bibliotek. Inte att det är tyst på bibliotek. Biblioteken ska vara trygga och tillgängliga platser där litteraturen står i centrum. Särskilt för de barn och ungdomar som kommer från hem där det inte läses kan biblioteken vara en fristad. Just för de barn som har det svårt i skolan, bor trångt där det kan vara svårt att koncentrera sig på sina hemläxor eller för de som bara vill slukas upp i en annan värld.

Mogert (S) verkar inte alls begripa barn och ungdomar idag kan avstå från att besöka våra bibliotek på grund av rädsla. Bibliotekarier, som ska väcka läslusten - får istället i sitt arbete, på biblioteken, sin egen arbetslust nedsläckt. DIK – fackförbundet för kultur och kommunikation – visar att hot har blivit en del av bibliotekariers vardag, att hoten ökat de senaste två åren. Vi pratar inte om en tysthetsnorm, utan människors rätt till att vistas på våra bibliotek, i trygghet.

Det är uppenbart att biblioteken inte kommer att vara trygga platser för läsning och studier med socialdemokraterna vid makten. Vi moderater vill införa lokala ordningsvakter för öka tryggheten på biblioteken så att unga killar, sådana som Rogert Mogert (S) en gång var, som kommer från hem där man inte läser, kan finna en biljett ut i världen via biblioteken."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.