Här på Tranebergsängen planeras modulhus för nyanlända. Foto: Mikael Andersson

DEBATT. Bromma borde ta emot fler nyanlända

"Snälla grannar, fall inte för lockelsen att tänka i vi och dom. Vi har ett ansvar som medmänniskor och har alla förutsättningar att ta emot nyanlända på ett bra sätt", skriver MP i Bromma.

  • Publicerad 12:17, 25 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi politiker i Bromma stadsdelsnämnd har blivit uthängda på främlingsfientliga sajter när vi står upp för att vi måste ta ansvar.

Alla kommuner behöver solidariskt ta ansvar för att ta hand om nyanlända som fått uppehållstillstånd. Det var därför som den så kallade bosättningslagen kom till. I Stockholm har vi en stor utmaning att ordna boende för vår andel. Samtidigt är det viktigt att de nyanlända fördelas ut i alla stadsdelar. Vi kan se på statistiken att Bromma tar emot väldigt få av Stockholms andel, 2 procent under 2016 och 2,5 procent hittills i år. Vi behöver ta ett större ansvar i Bromma.

I Bromma har vi låg arbetslöshet och relativt få personer behöver försörjningsstöd. Vi har också ett väldigt aktivt föreningsliv. Förutsättningarna för att kunna ta emot nyanlända är alltså väldigt goda i Bromma. När vi startade ett boende för ensamkommande ungdomar i Blackeberg inkom så många erbjudanden om hjälp från medborgare i Bromma att vi inte kunde hantera alla. Det finns ett stort och varmt engagemang bland Brommaborna.

Fler modulhus för nyanlända kan byggas i Bromma

Samtidigt finns det mörka krafter i Bromma. Protesterna mot planerade modulhus för nyanlända i Beckomberga eskalerade. Till en början handlade det om ”vanliga” invändningar som alltid inkommer vid byggärenden, såsom platsens lämplighet och projektets påverkan på närområdet. Men snart märktes också organisationer som använder människors oro för att sprida främlingsfientlighet.

Vi ser att dessa krafter gärna piskar upp stämningen genom att applådera främlingsfientliga uttalanden och bua när någon säger emot. Detta är ett demokratiproblem, genom att många skräms till tystnad. Vi politiker i Bromma stadsdelsnämnd har blivit uthängda på främlingsfientliga sajter när vi står upp för att vi måste ta ansvar.

Nytt besked om modulhusen i Beckomberga: kan bli färre lägenheter

På vårt förra möte i Bromma stadsdelsnämnd 21 september kom många som är oroliga för nya planerade genomgångsbostäder vid Tranebergsängen. Vi såg också försök på mötet från personer som inte bor i området att organisera protester på samma sätt som i Beckomberga. Snälla grannar, fall inte för lockelsen att tänka i vi och dom. Vi har ett ansvar som medmänniskor och har alla förutsättningar att ta emot nyanlända på ett bra sätt.

Modulhusen åter på tapeten på kvällens nämndmöte i Bromma

Ny dom kan slå mot modulhus i Beckomberga

Grönt ljus för modulhusen i Beckomberga

Därför stoppas modulhusen i Beckomberga

#stockholmhjälper: Västerort sluter upp för flyktingarna

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10