Exempel på trähus. Norska helsoarkivet i Tynset samt framtida Skellefteå kulturhus. Foto: Lusparken arkitekter

Debatt: Bygg det nya kommunhuset i trä

"Förutsättningarna för att bygga i huvudsak av förnyelsebara material har aldrig varit bättre". Det skriver miljöpartisterna Rasmus Neideman och Nicklas Steorn som vill att det framtida kommunhuset i Vallentuna byggs i trä.

  • Publicerad 09:22, 12 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi vill att kommunen visar vägen och är med och bygger det hållbara Vallentuna. Össeby Hus måste få ägardirektiv att bygga hyresbostäder i trä. Det planerade Medborgar-/Kommunhuset ska bli ett landmärke i trä, vackert och arkitektoniskt spännande och utmanande.

Att göra rätt är inte tråkigt, tvärtom att göra som vi alltid gjort och bygga enligt 1900-talets melodi är grått, trist och rent av skadligt. Jämför Tesla, att göra rätt är inte bara gott för själen utan är också färgrikt, glädjefyllt och hållbart.

Byggandet av offentliga byggnader och flerfamiljshus i flera plan har under lång tid dominerats av metall, betong och glas. Framställning av dessa material kräver stora mängder energi vilket, i förlängningen, resulterar i ökade koldioxidutsläpp.

De stora aktörerna har utvecklat metoder för att bygga snabbt och ekonomiskt med dessa material vilket gör att eventuella förändringar kommer att kräva tydliga incitament.

Träkonstruktioner har utvecklats

Under samma tid har småhusbyggandet utvecklats mot moduler av lätta träkonstruktioner vilka byggs industriellt och sedan transporteras till byggplatsen.  

Idag finns det flera aktörer som utvecklat tekniker för att bygga både större och högre med trä som bärande konstruktionsmaterial. Dessutom har utvecklingen av cellulosafiber för isolering och olika presslimmade skivmaterial skapat helt nya förutsättningar för både funktion och design. 

Detta samtidigt som behovet av träråvara till pappersmassa sjunkit drastiskt i takt med att allt fler slutar läsa papperstidningar. 

"Många fördelar"

Fördelarna med trä är många. Växande träd tar upp koldioxid direkt ur luften i fotosyntesen. När sedan virket byggs in i hus fungerar detta som en kolsänka under hela husets livstid. Dessutom blir konstruktioner helt i trämaterial mindre känsliga för kondens som kan ge fuktproblem och i värsta fall mögel. 

Industriell tillverkning av husmoduler kräver betydligt kortare utbildning än t.ex. en byggnadsarbetare. Detta skulle kunna innebära fler, mindre kvalificerade arbetstillfällen i glesbygdskommuner och en viktig väg in på arbetsmarknaden för dem som saknar utbildning eller fullständiga språkkunskaper. 

Kort sagt, förutsättningarna för att bygga i huvudsak av förnyelsebara material har aldrig varit bättre. 

Så varför inte bygga Vallentuna i trä?"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52