"Varje barn och ungdom som missbrukar narkotika måste både få hjälp och lagföras, oavsett var än den bor i Stockholm", skriver Mohamed Nuur (S). Foto: Privat/Mostphotos

DEBATT: Dags att börja diskutera drogerna i rika områden

Ungdomar i rikare stadsdelar knarkar mest, men misstänks mer sällan för narkotikabrott, visar en ny undersökning från Brå. Det måste tas på allvar i debatten, skriver Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

  • Publicerad 15:16, 14 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

För några dagar framkom något oroväckande. I en undersökning från Brå har man konstaterat att ungdomar i innerstan använder mer narkotika än i förorterna.

Men de misstänks sällan för narkotikabrott.

Många medborgare tycker och tänker att det sker narkotikahandel i större utsträckning i förorterna och enstaka gånger i innerstan.

Men här har vi en helt ny undersökning som visar en helt omvänd bild och då måste man börja fråga sig hur det har kunnat undgå oss alla.

Kan det bero på att förorterna är mer bevakad av polisen och av media än innestan? Jag tänker oavsett var man landar så måste man kunna diskutera detta.

I undersökningen kan man tydligt se att de som bor i ett välbärgat område och de som har föräldrar som är högutbildade misstänks mindre.

Jag är frustrerad och inte bara för att man har målat ut förorterna som de ställen där det sker narkotikahandel, men jag är mer frustrerad över att man inte ger utrymme att diskutera hur det har kunnat gå så pass långt utan att det upptäckts i andra områden.

Det är viktigt att polisen höjer på sina ögonbryn och börjar tänka på sin arbetsmetod och hur det har kommit sig att detta har runnit mellan fingrarna.

Unga killar i rika stadsdelar knarkar mest – men misstänks mer sällan

Varje barn och ungdom som missbrukar narkotika måste både få hjälp och lagföras, oavsett var än den bor i Stockholm. Sånt får inte hamna i skuggan för att man inte vill förstöra ett områdes rykte. Det är orättvist mot ungdomarna som kommer djupare in i drogerna.

Gång på gång har jag uttryckt att media har en stor roll i vad som hamnar på debatt-tapeten. Nu måste denna undersökning leda till eftertanke om vad det är som bör förändras, och hur man går vidare. Sådana här diskussioner kan föras både inom polisen och socialtjänsten, men också bland andra aktörer i samhället där media kan spela en stor roll. Om man synliggör och pratar mer om det så är man närmare än lösning, än om man inte pratar om det.

Det får inte gömmas under mattan, för våra ungdomar i både förorten och innerstan är Sveriges framtid och mycket viktigare än allt annat.

Så låt oss alla slå ihop våra kloka huvud och vässa tankar och pennar så att våra ungdomar får en bra framtid.

Därför får unga i rika områden knarka ostört

Stockholm Direkt