Debattören. Gabriella Ohlzon, grundare Me Too Sweden. Foto: Patrik C Österberg/Me Too Sweden

DEBATT. Därför har jag som feminist gått med i Liberalerna

Vänstern har kidnappat feminismen, skriver Gabriella Ohlzon, grundare av Me Too Sverige.

  • Publicerad 11:29, 11 sep 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I oktober 2017 tog jag och Carolin Solskär initiativ till ”metoo-manifestationen” på Sergelstorg i Stockholm. Det resulterade i att flera tusentals människor samlades på fjorton platser i Sverige, för att manifestera mot sexuella trakasserier och sexuellt våld i samhället. Efter detta grundade jag den ideella organisationen Me Too Sweden. Jag hade aldrig varit engagerad inom den feministiska rörelsen tidigare. Naivt nog trodde jag att alla inom den feministiska folkrörelsen spelade i samma lag, eftersom vi har ett gemensamt mål. Ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld. Jag hade fel och nu har jag hittat hem, till liberalfeminismen.  

De flesta kvinnor vill inte identifiera sig som offer. Framförallt vill vi inte vara en del av den radikala feminismen som har blandat ihop begreppen feminism med matriarkat. Vänstern har kidnappat feminismen. Detta har gjort att många inte ens vill kalla sig feminister, trots att de egentligen står för feminismens grundprincip. För att citera Beyoncé ”Feminist: en person som tror på social, politisk och ekonomisk jämställdhet mellan könen.” Det handlar inte om att införa ett matriarkat eller att sprida manshat. Vi liberalfeminister ser oss själva som fria individer med en förmåga att styra vårt egna liv. Ta inte det ifrån oss.

Sätrabon Amineh Kakabaveh petas från riksdagslistan

Vänsterpartiet och feministiskt initiativ påstår sig värna om arbetarklassen och särskilt kvinnor. Trots det vill de avskaffa RUT-avdraget. Enligt statistisk från SCB så är varannan RUT-företagare utrikesfödd kvinna. 63 procent av de anställda inom RUT-branschen är kvinnor. Att avskaffa RUT skulle därmed slå undan fötterna för många kvinnor och på så sätt ta ifrån dem deras finansiella frihet. Vi vet att ekonomisk självständighet är ytterst viktigt för att kunna separera och fly våld i nära relationer samt hedersförtryck. Varför försöker så kallade feministiska partier ta kvinnors frihet ifrån dem?

Det är oerhört sorgligt att flera inom vänsterpartierna inte erkänner hedersrelaterat våld. Vi kommer aldrig glömma när Vänsterpartiet inte ens önskade ha kvar Amineh Kakabaveh på riksdagslistan på grund av hennes kamp mot hedersförtrycket. Solidaritet gentemot kvinnor är alltså inget annat än tomma ord i vänsterns ”feministiska” värld.

"Feminismen har vuxit med åren"

Samtidigt som vänstern bedrar människor med att vara det bästa alternativet för kvinnor, så lurar en annan varg på andra sidan blocket. Sverigedemokraterna vill inskränka på kvinnors friheter och rättigheter. De vill bland annat införa sambeskattning, ta bort pappamånaderna och begränsa kvinnors rätt till abort från 18 veckor till 12 veckor.

För att kunna påverka mer beslutade jag mig för att engagera mig i Liberalerna. Därför har jag avgått som ordförande för Me Too Sweden för att kunna ge mer tid till politik. Jag är stolt liberalfeminist. Jag kommer att ta strid för alla kvinnors frihet, såsom Liberalerna alltid gjort. När kvinnors frihet hotas från flera flanker måste vi gemensamt ta ton och stå stadigare än någonsin. Nu tar vi tillbaka feminismen från vänstern."