Sara Stenudd skriver varför Vänsterpartiet kommer rösta nej till de omstridda planerna. Foto: Utopia arkitekter/Jessica Segerberg

DEBATT: Därför röstar vi mot bygget på Lundagatan

"Stockholm behöver fler bostäder men det stora behovet är fler tillgängliga hyresrätter. Det här projektet är ogenomtänkt och borde stoppas. Därför kommer vi i Vänsterpartiet att rösta emot förslaget", skriver Sara Stenudd (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

  • Publicerad 09:35, 26 sep 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Att den blågröna majoriteten inte lever upp till byggmålen för Stockholm får inte legitimera ogenomtänkta byggprojekt. Slopa byggplanerna på Lundagatan som kommer att ha en alltför negativ inverkan på området för alldeles för få bostäder. Bygg fler hyresrätter istället.

På torsdag läggs det nya förslaget för bostadsbygge på Lundagatan i Stockholm. Från att 16 stadsradhus skulle byggas är nu 40 bostadsrätter på tapeten. Stockholm behöver onekligen fler bostäder men det stora behovet är fler tillgängliga hyresrätter. Det här projektet är ogenomtänkt och borde stoppas. Därför kommer vi i Vänsterpartiet att rösta emot förslaget som behandlas i stadsbyggnadsnämnden på torsdag.

Nya planen för Lundagatan väntas få ja

Det här byggprojektet påverkar den kringliggande miljön för mycket och det blir helt enkelt inte värt de 40 nya bostadsrätterna som också riskerar att bli väldigt dyra. Byggprojektet inskränker på en del av grönområdet och det är i nuläget svårt att säga hur spridningsvägarna påverkas. Dessutom kommer förskolan att bli väldigt bullerutsatt.

Området är blå-klassat och har en väldigt distinkt 20-tals karaktär som lockar arkitektstudenter från hela världen. Dessutom så finns det en speciell bergsskärning här som kommer behöva sprängas för att börja bygga. Det kan påverka kommande stadsbyggnadsprojekt negativt.

Fler bostäder kan byggas på Lundagatan

Det den redan segregerade innerstaden behöver är inte fler dyra bostadsrätter särskilt inte om det sker på bekostnad av kulturmiljö och grönområden. Att den blågröna majoriteten nu inte når upp till stadens byggmål får inte leda till att vi bygger var och hur som helst.

Vi i Vänsterpartiet vill att Stockholm ska växa och för det behöver vi i första hand fler överkomliga hyresrätter.