BANNLYST. Att bussar inte får köra i det bilfria området 16 september slår mot turisterna, anser insändarskribenterna. Foto: Mikael Andersson

DEBATT: Den bilfria dagen slår mot turismen

Att staden förbjuder bussar att köra under den bilfria dagen i Stockholm 16 september att kommer att försämra tusentals turisters upplevelse av stan, skriver representanter från Stockholms läns Bussbranschförening och Stockholms Auktoriserade Guider.

  • Publicerad 10:29, 9 aug 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den 16 september genomför staden aktiviteten ”I stan utan min bil”, en bilfri dag i Stockholms innerstad. Målet är bland annat att få folk att ställa bilen och istället gå, cykla och resa med kollektiva färdmedel. Vad gör då staden? Jo, förbjuder bussar att köra i det avstängda, bilfria området!

Turisterna får små möjligheter att se de mest populära besöksmålen. Det gäller till exempel de som kommer med kryssningsfartyg till Stockholms hamnar. De vill åka på rundtur med buss under tre-fyra timmar för att se mesta möjliga av stan. De cirka 2000 passagerarna på fartyget som kommer hit denna dag kommer bli mäkta besvikna.

Det gäller även turister som kommer med buss från andra orter i Sverige och utomlands. Förutom att det blir svårt för dem att komma till besöksmålen med buss, får de svårt att komma till och från sina hotell i innerstan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förutom en mängd byggnationer som påverkar vägtrafiken så pågår Slussenprojektet, samtidigt som Sergels Torg, Klarabergsgatan och Fredsgatan är avstängda för motorfordon. Att i detta läge arrangera ”I stan utan min bil” och ställa till med ännu mer problem för busstrafiken är feltänkt. De turister som reser med buss denna dag kommer inte uppfatta Stockholm som en besöksvänlig stad.

Vi uppmanar staden att tillåta bussar i beställningstrafik inklusive turistbussar under den bilfria dagen, att ta hänsyn till den besvärliga trafiksituationen och inte genomföra aktiviteter som försvårar situationen ytterligare, förbättra framkomligheten för bussar och att ha en dialog med representanter för näringslivet tidigt i planeringen av olika arrangemang.