Kritisk. Per Sundgren (V) anser att nya bostadsborgarrådet bör stoppa alla idéer om ombildningar i en påse och kasta bort den. Foto: Riksdagen / Stockholm.se

DEBATT. Det är helt fel att ombilda våra hyresrätter, Dennis Wedin (M)

Ombildningar av hyresrätter leder till att grannar spelas ut mot grannar. Det är kränkande, skriver Per Sundgren (V).

  • Publicerad 14:44, 23 okt 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"När jag öppnar min morgontidning ser jag att du nu ser som din främsta uppgift att omvandla min hyresrätt till en bostadsrätt. Jag kommer inte längre att kunna vara trygg i mitt hyresboende. Nu kommer det som hände inför valet 2014 att återupprepas. Åter kommer breven, från de konsulter som vill tjäna pengar på ombildningar, att ramla ner i våra brevlådor. Passa på att ombilda medan ni har chansen! Efter valet kan det vara för sent! Ja, precis så löd rådet före valet 2014 och nu är det dags igen. Vi som är hyresgäster i något av de kommunala bostadsbolagen ska åter känna att vi är hotade av ombildningar.

Kränkande behandling

Detta är som jag ser det en kränkning av oss som bor i kommunala hyreslägenheter. Jag har valt att bo hos ett kommunalt bostadsbolag för att det ger mig trygghet i mitt boende. Jag har bott privat och vet hur dåligt och rättsosäkert det kan vara. Du och dina allianskolleger och miljöpartiets Daniel Helldén vill sätta igång en process i våra hus som spelar ut grannar mot grannar och som i slutändan skulle kunna innebära att jag blir hyresgäst hos mina grannar. Jag vet vad det kan innebära av beroende och förnedring. Någon valfrihet för mig som hyresgäst är det definitivt inte.

Grönblått besked om ombildningar splittrar förortsbor

Jag vet att du bor i en bostadsrätt. Du bor tryggt och behöver inte oroas av att din bostadsrätt kommer att omvandlas till något annat. Tänk då tanken att det inte längre är du själv som kan besluta om hur ditt boende ska se ut i framtiden? Att dina grannar eller några politiker skulle kunna besluta att göra om din bostadsrätt till en hyresrätt?

Det är en befängd tanke säger du förstås. Javisst är det, men det är precis detta som du utsätter oss hyresgäster för. De rättigheter du och dina politiska kollegor tar för självklara förvägrar ni oss under hänvisning till en valfrihet som bara finns åt ena hållet. Hyreslägenheter ska alltid kunna omvandlas till bostadsrätter, men någon omvandling åt andra hållet har ni inte tänkt er.

"Respektera min rätt som hyresgäst"

Det borde vara en grundläggande rättighet att få välja hur man vill bo. I ett hus med hyreslägenheter, bostadsrätter eller i en villa. För att jag ska kunna bo kvar i min kommunala hyreslägenhet i Högdalen tvingar ni mig att från och med nu föra en strid mot en del av mina grannar. Detta är, just det, kränkande! Att ni inte respekterar min rätt som hyresgäst gör mig heligt förbannad!"