Stockholm är dåligt rustat för en övergång till elbilar, tycker Fredrik Ellsäter. Foto: Karin Nilsson/DriveNow

DEBATT. DriveNow: "Stockholm behöver fler laddplatser för elbilar – nu"

Skulle stockholmarna byta till elbilar imorgon skulle det bli kaos. Det menar Fredrik Ellsäter, som kräver att staden snabbt fixar fler laddplatser.

  • Publicerad 11:49, 5 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stockholms stad arrangerade nyligen den europeiska trafikantveckan med temat "sharing gets you further" och stängde av trafik i city. Att biltrafiken måste minska för att luften ska bli bättre är någonting de flesta medborgare är medvetna om. Men att belasta bilägare med regleringar, trängselavgifter och höga avgifter för boendeparkering fungerar inte – bilbeståndet ökar ändå. 

Det måste istället skapas samverkande länkar mellan cykel, gång, kollektivtrafik, friflytande bildelning och bilpooler. Stockholm behöver också fler laddplatser för elbilar, i mycket rappare takt än planerat.

Beslutat: Stockholm ska bygga flera hundra nya laddplatser på gatan

I Stockholm finns knappt 100 laddplatser på gatan och ambitionen är att ha 500 laddplatser år 2020, för att stimulera övergången till elbilar. Men om stockholmarna skulle byta till elbil redan imorgon, skulle det bli kaos vid Stockholms laddplatser.

Vi försöker dra vårt strå till stacken genom att ha särskilda parkeringsplatser där man kan ladda och lämna sin delningsbil. Köpenhamn erbjuder uteslutande eldrivna bildelningsbilar. Detta är möjligt då staden redan har 700 laddplatser på gatunivå. I Stockholm är det omöjligt att göra en liknande storsatsning på elbilar. Infrastrukturen håller inte för det.

Bostadsrättsföreningar driver på för fler laddstationer

Stockholm måste öka utbyggnaden av laddgator betydligt och ge medborgarna rätt incitament för att ändra beteende. Lösningen är att främja hållbara alternativ, inte att straffa bilägare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.