Lotta Edholm (L) vill ha mer resurser till polisen för att stoppa våldet. Foto: Mostphotos/Lieselotte van der Meijs

DEBATT. Edholm (L): Vi måste stärka polisen för att stoppa skjutningarna

Bara under det här året har 14 personer dött efter skottlossningar i Stockholm. Nu krävs åtgärder, skriver Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholm.

  • Publicerad 07:00, 31 aug 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Hittills i år har det skett drygt 70 skottlossningar, de allra flesta av dem i det som polisen kallar för utsatta områden, i Stockholmsområdet. Det är en alarmerande siffra.

Som jämförelse inkom totalt 40 larm om skjutningar i Storgöteborg under hela 2016.

Jag har länge larmat om att Stockholm riskerar att närma sig Göteborgs nivåer av våldsbrott och kriminella uppgörelser. Nu ser det ut som att vi faktiskt är där. Det är därför rent ut sagt upprörande att regeringen och majoriteten i stadshuset är så oerhört passiva när människors frihet sätts på undantag i vår stad.

14 döda i över 70 skjutningar i Stockholm

I Tensta, Husby och Rinkeby har kriminaliteten lett till att företagare inte kan driva sina butiker. Parkeringsvakter kan ibland inte göra sitt jobb, och posten delas ibland inte ut på grund av hotbilden. Järva står i princip helt utan fast polisstation. Polishuset i Kista ska av allt att döma läggas ned. De trygghetsvakter som enligt majoriteten skulle anställas i Husby i våras finns ännu inte på plats.

I Hässelby-Vällingby har polisen tvingats lägga ned en satsning mot organiserad brottslighet på grund av bristande resurser.

För att hindra nyrekrytering till kriminella miljöer behöver vi rusta skolor och socialtjänst så att de kan sätta in hjälp tidigt. Men när unga trots allt släpper spärrarna och faktiskt skjuter andra människor, och bygger upp ett våldskapital som de vill sätta skräck i sina fiender med, så måste de bort från gatorna så att de inte drar med sig fler unga i en destruktiv spiral.

Vi behöver snabbt stärka upp polisen. Vi har föreslagit att staden ska erbjuda sig att medfinansiera fler poliser tills dess att regeringen tar sitt ansvar, och vi vill anställa ungefär 200 kommunala trygghetsvakter som kan avlasta polisen – åtgärder som majoriteten vägrar pröva. Vi frågar oss varför. Det är stockholmarnas frihet och trygghet det handlar om."