Sofia Holmstrand berättar om ett pass på Danderyds sjukhus.

DEBATT. En vädjan inifrån Danderyds sjukhus

"Jag gick inte på toa, jag åt inte", så skriver Sofia Holmstrand, sjuksköterska på Danderyds sjukhus, om en arbetsdag. Här berättar hon ärligt om livet som sjuksköterska.

  • Publicerad 15:51, 7 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I helgen bröt jag löftet jag lovade mina kurskamrater på examensfirandet i somras. Jag gick inte på toa, jag åt inte och jag tog inte hand om mig själv – jag jobbade inte hållbart. Hur mycket jag än vrider och vänder på det hittar jag inte luckan som hade behövts för att ha tid med det där toalettbesöket eller den där halva pajbiten som låg kvar i kylen hela morgonen, dagen och kvällen.

Kollegan ringer och chefen sms:ar i panik, jag behövs och det fort, annars får kollegan inte gå av sitt nattpass imorgonbitti. Jag får lämna kräftskivan för att åka hem och sova innan morgondagens (mitt livs första) dubbelpass.

När jag kommer till jobbet är taket höjt och vi ska ta emot två överbeläggningar kommande dygn. Patienterna är sjuka, jouren måste kontaktas. Det ska ges läkemedel i tid, antibiotika ska blandas, vitalparametrar ska kontrolleras, ledsna och förvirrade patienter måste lugnas, smärtpåverkade måste smärtlindras, snabbinsulin måste ges.

Den alkoholpåverkade mannen som fortfarande ligger kvar på akutbåren måste väckas utan att veta om han kommer vara aggressiv eller om han börjar nyktra till och kanske drabbas av delirium – han hade ju en alkoholutlöst psykos för bara några dagar sedan fick jag rapport om…

Det sjuka är att jag hade gjort om dygnet på exakt samma sätt om det upprepades imorgon. Jag hade inte sagt nej till kollegan som inte fick gå hem förrän jag kom, jag hade inte ätit eller gått på toa om mina patienter behövde mig så som de behövde mig. Vem hade gjort det?

Det är inte vårt ansvar som sjuksköterskor att arbeta hållbart, det är arbetsgivarens ansvar att ge oss möjlighet att arbeta hållbart! Om jag ska kunna hålla löftet gentemot mina kurskamrater måste jag hitta en arbetsplats som ger mig möjlighet att göra just det – så snälla politiker, gör det möjligt att jobba hållbart på de landstingsdrivna akutsjukhusen för jag älskar min avdelning, mina arbetsuppgifter och mina kollegor och vill inget hellre än att kunna jobba kvar."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han vill öppna krog i Gribbylund

Nyheter "Det finns inget bra ställe där man kan gå och äta här" Sedan barnsben har maten varit en av de viktigaste delarna i Täby-bon Niklas Pallgrens liv. Nu satsar på prestigefyllda tävlingen ”Årets kock” – samtidigt som han drömmer om en egen krog i Gribbylund.torsdag 20/9 16:41

Mer ilska mot Mörby Centrums parkering

Nyheter Centrumchefen: "Vi har inte ändrat något" I augusti infördes det nya parkeringssystemet i Mörby Centrum. Men flera besökare anser att systemet blivit till det sämre och att det är för snålt med tid.torsdag 20/9 15:34