Sofia Holmstrand berättar om ett pass på Danderyds sjukhus.

DEBATT. En vädjan inifrån Danderyds sjukhus

"Jag gick inte på toa, jag åt inte", så skriver Sofia Holmstrand, sjuksköterska på Danderyds sjukhus, om en arbetsdag. Här berättar hon ärligt om livet som sjuksköterska.

  • Publicerad 15:51, 7 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I helgen bröt jag löftet jag lovade mina kurskamrater på examensfirandet i somras. Jag gick inte på toa, jag åt inte och jag tog inte hand om mig själv – jag jobbade inte hållbart. Hur mycket jag än vrider och vänder på det hittar jag inte luckan som hade behövts för att ha tid med det där toalettbesöket eller den där halva pajbiten som låg kvar i kylen hela morgonen, dagen och kvällen.

Kollegan ringer och chefen sms:ar i panik, jag behövs och det fort, annars får kollegan inte gå av sitt nattpass imorgonbitti. Jag får lämna kräftskivan för att åka hem och sova innan morgondagens (mitt livs första) dubbelpass.

När jag kommer till jobbet är taket höjt och vi ska ta emot två överbeläggningar kommande dygn. Patienterna är sjuka, jouren måste kontaktas. Det ska ges läkemedel i tid, antibiotika ska blandas, vitalparametrar ska kontrolleras, ledsna och förvirrade patienter måste lugnas, smärtpåverkade måste smärtlindras, snabbinsulin måste ges.

Den alkoholpåverkade mannen som fortfarande ligger kvar på akutbåren måste väckas utan att veta om han kommer vara aggressiv eller om han börjar nyktra till och kanske drabbas av delirium – han hade ju en alkoholutlöst psykos för bara några dagar sedan fick jag rapport om…

Det sjuka är att jag hade gjort om dygnet på exakt samma sätt om det upprepades imorgon. Jag hade inte sagt nej till kollegan som inte fick gå hem förrän jag kom, jag hade inte ätit eller gått på toa om mina patienter behövde mig så som de behövde mig. Vem hade gjort det?

Det är inte vårt ansvar som sjuksköterskor att arbeta hållbart, det är arbetsgivarens ansvar att ge oss möjlighet att arbeta hållbart! Om jag ska kunna hålla löftet gentemot mina kurskamrater måste jag hitta en arbetsplats som ger mig möjlighet att göra just det – så snälla politiker, gör det möjligt att jobba hållbart på de landstingsdrivna akutsjukhusen för jag älskar min avdelning, mina arbetsuppgifter och mina kollegor och vill inget hellre än att kunna jobba kvar."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Sjuksköterskan Maria: "Patienterna far illa"

Nyheter Larmar om situationen på akuten i Danderyd På akuten vid Danderyds sjukhus är situationen kritisk. Det menar sjuksköterskan Maria Arding, som vittnar om att patienter inte får den vård de behöver.torsdag 13/12 15:55

Så fick kommunen fram pengarna till 4H

Nyheter Kommunalrådet: "Bättre avtal för alla" Nu är det nya avtalet mellan 4H-gården och kommunen klart. Genom att låta flera olika nämnder få del av 4H-gårdens verksamhet kunde mer pengar vaskas fram.torsdag 13/12 15:41