Karin Ernlund (C) vill att fler ska få stanna i Stockholm. Foto: Joanna Pelirocha

DEBATT. Ernlund (C): "Låt familjer och ensamkommande stanna i Stockholm!"

Den som bor här bör få stanna här, skriver Centerpartiets lokala ledare Karin Ernlund i ett öppet brev till finansborgarrådet Karin Wanngård (S)

  • Publicerad 16:00, 20 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Efter den stora flyktingvågen 2015 bor många människor som väntar på beslut om uppehållstillstånd i Stockholm. Många har bott här i staden i mellan ett och två år, man har skaffat vänner, går i skolan eller kanske har man ett jobb i Stockholm. Ensamkommande barn och unga har rotat sig i ett familjehem, i skolan eller genom andra sociala sammanhang.

När beslut om uppehållstillstånd kommer innebär det att livet i Sverige ska börja på riktigt, men med det kommer sätts ofta en flyttkarusell igång. Även om en familj eller ett ensamkommande barn eller ungdom rotat sig i Stockholm genom jobb, skola och vänner tvingas man flytta till andra delar av landet. Antingen i väntan på en kommunplacering i Stockholm eller för att man blivit placerad i en annan kommun.

Konsekvensen blir att människor tvingas lämna jobb, skola och vänner för att flytta tillfälligt eller permanent. Personer som bott i asylboenden i andra delar av landet kan bli placerade i Stockholm mot sin vilja och personer som bott i Stockholm och vill stanna här blir förflyttade till andra delar av landet.

Det är oanständigt. Och det är totalt onödigt. Jag vill att du som finansborgarråd i Stockholm kräver av Migrationsverket att människor som bott i Stockholm och vill stanna i Stockholm ska få förtur till placering i Stockholm och att de inte ska behöva flytta till andra delar av landet i väntan på att Stockholm kan ta emot dem.

Centerpartiet vill välkomna människor som flyttat till Sverige och Stockholm och vår politik och våra förslag handlar om att människor snabbt ska komma in i samhället genom skola, jobb, språk och sociala nätverk. Det blir väldigt svårt att åstadkomma om inte Migrationsverket och kommunerna samarbetar och låter människor rota sig på en plats.

I de fall där föräldrarna jobbar och barn och unga går i skola måste Migrationsverket och kommunerna samarbeta bättre. Det handlar om att Migrationsverket måste ändra sina rutiner och orka se människorna framför systemen. Det kan också krävas att staden och Migrationsverket tillsammans hittar en lösning för de som befinner sig i väntan mellan två boenden. Stockholms stad måste kräva och står på sig gentemot Migrationsverket, de personer som har startat ett liv i Stockholm måste ha möjlighet att stanna i Stockholm. Allt annat är ett slöseri med mänskliga resurser.

Med hopp om att du vill ta dig an denna viktiga fråga."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.