Debattören. Gabriella Ohlzon. Foto: Pressbild

DEBATT. Fel avveckla Jämställdhetsmyndigheten

"En av väljarnas viktigaste fråga var jämställdhet. Det är uppenbart att det inte är en viktig fråga för Moderaterna och Kristdemokraterna."

  • Publicerad 12:32, 19 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Att avveckla Jämställdhetsmyndigheten är ett första steg – i fel riktning. En av väljarnas viktigaste fråga var jämställdhet. Det är uppenbart att det inte är en viktig fråga för Moderaterna och Kristdemokraterna. Det har knappt gått ett år sedan Jämställdhetsmyndigheten startades och ca 86 miljoner kronor har använts till uppstarten. I onsdags röstades Moderaternas och Kristdemokraternas budget igenom i Riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna. Den nya budgeten ger ett anslag på 40 miljoner kronor till Jämställdhetsmyndigheten och pengarna ska huvudsakligen gå till att avveckla organisationen. Lägg inte ner myndigheten, utveckla den.

Att lägga ner verksamheten är ett svek mot medborgarna. Det är oerhört oroväckande att våra politiker väljer att avveckla denna myndighet bara ett år efter metoo. Under metoo vittnade hundratusentals kvinnor om sexuella trakasserier och sexuellt våld. Det var fantastiskt bra att politiker tog problematiken på allvar och röstade för en samtyckeslag och för instiftandet av Jämställdhetsmyndigheten. Kanske är det inte är lika ”trendigt” att prata om metoo i de politiska rummen längre men det är fortfarande viktigt för många av väljarna.

Det finns anledning av att vara kritisk till hur Jämställdhetsmyndigheten bedriver sin verksamhet. Under sitt första år har bland annat kritik beträffande bristande arbetsmiljö kommit fram i en enkätundersökning bland de anställda. Dessutom har de blivit kritiserade för att de givit statsbidrag till ett projekt som arbetar för att ta fram metoder och strategier för att ge arbetsplatser verktyg för att skapa ett "mensvänligt" arbetsklimat. Men de gör en hel del bra saker också men vi tenderar att enbart prata om det negativa. Bland annat samordnar och utvecklar ett arbete mot mäns våld mot kvinnor. Dessutom har de givit bidrag till ”Tjejzonen” som är Sveriges största stödorganisation för tjejer som lider av psykisk ohälsa, ett stort problem bland unga tjejer och killar.

Utveckla Jämställdhetsmyndigheten, avveckla inte. Givetvis finns det förbättrings- och utvecklingsområden för myndigheten. Utveckla och omorganisera myndigheten så att arbetet kan bli bättre och mer effektivt. En myndighet som ska verka för ett jämställt samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor ska inte avvecklas samtidigt som 100 våldtäkter per dag begås och 13 kvinnor dödas varje år till följd av våld i nära relationer. Att lägga ner myndigheten för att göra besparingar är som att säga ”det här är inte tillräckligt viktigt”, dessutom kostar det sexuella våldet miljontals kronor varje år. Om pengar är motivet så bör det åligga i Moderaterna och Kristdemokraternas intresse att behålla den enda myndigheten som på ett strategiskt sätt jobbar för att stoppa våldet. Jämställdhet måste prioriteras.