Fika för alla samlas i Björns trädgård på lördagar för att hjälpa socialt utsatta människor. Foto: Fika för alla

DEBATT. Fika för alla: ”Stockholm är inte en stad för alla”

Varje lördag delar gruppen Fika för alla ut kaffe och smörgåsar till den som är hungrig eller som bara vill prata en stund. Efter ett års verksamhet på gatan kan Fika för alla konstatera att det krävs mer för att Ett Stockholm för alla ska bli verklighet.

  • Publicerad 12:00, 28 jan 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Medan många stockholmare fått allt mer pengar i plånboken förblir de fattigas och de nyfattigas situation i många fall livshotande

"Sedan i februari förra året samlas många människor under några timmar varje lördag runt ett bord i Björns trädgård för att dela medhavt kaffe, smörgåsar, kaffebröd och frukt med de som är hungriga eller ta en pratstund med den som bara vill ha lite sällskap. Solidariteten är grunden i Fika för allas arbete för social och ekonomisk rättvisa, och vi upplever inte att staden är ett ”Stockholm för alla” som stadshusmajoriteten kallar sin vision där demokrati, inkomst, bostad och trygghet ska vara tillgänglig för alla. Efter ett års verksamhet på gatan kan vi tvärtom konstatera följande:

Medan många stockholmare fått allt mer pengar i plånboken förblir de fattigas och de nyfattigas situation i många fall livshotande. Socialtjänsten hänvisar hjälpsökande till frivilligorganisationer medan rasistiska krafter ser en möjlighet att spela på föreställningen om att det är flyktinginvandringen som försämrat tillvaron för vita svenskar. Samma mörka krafter ställer nyanländas behov av bostäder mot Sverigeföddas bostadsbehov, samtidigt som stadens politiker blundar för utförsäljningen av de bostadsområden som, efter illa förklädda ”renovräkningar”, gör stockholmare bostadslösa och företag som IKANO i Hagsätra förmögna.

En skilsmässa, tillfällig arbetslöshet eller sjukdom kan i dag sluta med att du förlorar din bostad. Förvaltningsproblem inom stadens socialtjänst tar ifrån många människor deras rättigheter, värdighet och hopp – på vilket sätt rimmar det med utfästelsen om allas rätt till inkomst och bostad? Varför använder till exempel inte Stockholms stad överskottet från allmännyttan till att skapa boenden för socio-ekonomiskt utsatta grupper?

För många av oss är Medborgarplatsen inte längre en trygg plats. Med jämna mellanrum demonstrerar nazister där. I Björns Trädgård attackeras migranter av högerextrema medborgargarden och HBTQ-personer förföljs och kränks av aktiva från samma kretsar. Aktivister som, när de ägnat sig åt kaffe- och klädutdelning, jagat bort icke-vita med både ord och gester. Vi vill att Stockholm ska vara en trygg plats för alla och menar därför att staden bör markera hårdare mot aktiviteter och manifestationer som på offentlig plats ägnar sig åt rasistisk praktik och retorik.

För att motverka de ekonomiska krafter som skapar och upprätthåller dessa ojämlika förhållanden måste stadshusmajoriteten ta ett större ansvar för omfördelningen av våra gemensamma resurser. Det är dags att visa verklig handlingskraft bakom parollen ”Ett Stockholm för alla”!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.