Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt initiativ är kritisk till trygghetsborgarrådet Erik Slottners uttalanden efter skjutningarna i Sätra. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

DEBATT: "Fler ordningsvakter kommer inte stoppa skjutningarna"

Vi ser behov av bättre samverkan mellan socialtjänst, polis och kriminalvård, men även anhöriga, det civila samhället och andra som kan påverka unga att sluta skjuta och välja en annan väg. Därför vill Feministiskt initiativ att staden inför den beprövade metoden GVI, Group Violence Intervention, som har gett goda resultat i USA, skriver FI:s gruppledare Sissela Nordling Blanco efter skjutningarna i Sätra.

  • Publicerad 14:00, 23 apr 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I en debattartikel skriver trygghetsborgarrådet Erik Slottner (Kd) om hur förödande det är att tre unga män skjutits till döds i Sätra. Trots det har han inte satt sin fot i Sätra för att möta och lyssna in boenden och berörda. Istället lyfter trygghetsborgarrådet fram att 100 ordningsvakter är det som framförallt ska lösa den kris vi upplever när unga människor mördas. 

Visst kan ordningsvakter och kameror fylla en viktig funktion när det kommer till trygghet för näringsidkare eller att kunna samla in bildbevis för att lösa brott. Men fler ordningsvakter kommer tyvärr inte förhindra fortsatta skjutningar. Det kommer inte heller vara ordningsvakter som lindrar den sorg som drabbar ett helt område efter en skjutning. 

DEBATT: "Vi måste trycka tillbaka brottsligheten"

För några dagar sedan pratade jag med en mamma som förlorat sin son till följd av en dödsskjutning i en annan Stockholmsförort. Hon hade åkt hela vägen från Akalla till Sätra för att uttrycka sitt stöd till de tre mammorna vars söner gått bort och prata med unga i området. Hon berättade om vikten av att möta sorgen, ilskan och frustrationen för att hindra att våldet eskalerar. Därför är det oroande att trygghetsborgarrådet inte med ett ord nämner sociala insatser i sin artikel. 

"Måste erbjuda annat liv än det i kriminalitet"

För att stoppa våldet måste sociala insatser gå hand i hand med brottsbekämpning. Vi ser behov av bättre samverkan mellan socialtjänst, polis och kriminalvård, men även anhöriga, det civila samhället och andra som kan påverka unga att sluta skjuta och välja en annan väg. Därför vill Feministiskt initiativ att staden inför den beprövade metoden GVI, Group Violence Intervention, som har gett goda resultat i USA. Sedan oktober 2018 har metoden använts i Malmö och även om det är för tidigt att slå fast något så verkar det ha skett en kursändring. Hittills i år har ingen skjutits till döds.

För att metoden ska falla väl ut är det avgörande att kommunen kan erbjuda barn och unga som växer upp i förorten andra framtidsutsikter än ett liv i våld och kriminalitet. En meningsfull fritid, en god skolgång, ett jobb och en bostad när det är dags att flytta hemifrån. 

Tyvärr ser vi hur Erik Slottner och det grönblåa styret för en politik i motsatt riktning, med ökad segregation och utsatthet som följd. Att i det läget endast presentera ordningsvakter som lösningen för Sätra är inget annat än verklighetsfrånvänt. 

Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt initiativ och boende i Sätra