Thomas Byström, regionchef, Företagarna Stockholms län, Pontus Lindström, expert på trygghetsrelaterade frågor, Företagarna Foto: Pressbilder

DEBATT: Företagarnas trygghet måste prioriteras – var tredje har utsatts för brott

När ett företag måste bomma igen på grund av brottslighet drabbas inte bara den enskilda näringsidkaren, utan hela samhället när lokal service försvinner och arbetstillfällen går förlorade.

  • Publicerad 10:48, 21 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

En ökad rapportering om grova våldsbrott har gjort att lag och ordning seglat upp som en av väljarnas högst prioriterade frågor. Men för att långsiktigt säkra tryggheten måste politikerna även prioritera åtgärder för att förhindra de brott som dagligen drabbar företag i Stockholms län och därmed slår mot hela samhället.

Enligt Företagarnas undersökningar har var tredje företag blivit utsatt för någon form av brott de senaste fem åren. Var fjärde brottsutsatt företagare på landsbygden och var tionde i riket som helhet har även övervägt att lägga ner verksamheten som en följd av brottsligheten. Det är alarmerande siffror och en oroande utveckling.

När ett företag måste bomma igen på grund av brottslighet drabbas inte bara den enskilda näringsidkaren, utan hela samhället när lokal service försvinner och arbetstillfällen går förlorade. För de företag som utsätts men ändå driver sin verksamhet vidare innebär brottsligheten, utöver otrygghet, ofta höga kostnader för ersättning av exempelvis stulna maskiner, såväl som investeringar i säkerhetsåtgärder.

Företagare i Stockholms län måste kunna känna sig trygga och skyddas från kriminalitet, både som näringsidkare och medborgare, det är en av rättsstatens förpliktelser och helt nödvändigt för företagsklimatet.

Thomas Byström, regionchef, Företagarna Stockholms län

Pontus Lindström, expert på trygghetsrelaterade frågor, Företagarna