Kritiska. Socialdemokraterna Jenny Åkerwall och Karsten Inde tar debatten. Foto: Socialdemokraterna

DEBATT: Förtroendet är förbrukat för Moderaterna

I Danderyd finns idag ett problem – kommunens finanser räcker inte på långa vägar till de löften som gavs i valstugorna vid Mörby Centrum, skriver Socialdemokraterna i Danderyd.

  • Publicerad 11:54, 21 mar 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Danderyd har i särklass de finansiellt starkaste medborgarna i landet. 2 488 Danderydare har en årsinkomst om mer än 1 miljon kronor. Vi som bor här sedan några år tillbaka, i egna hem i ”trädgårdsstaden”, har också sett värdet på våra fastigheter mångfaldigas. Många får betalt för att bo. Ett antal medborgare har tillgångar över 1 miljard kronor. Stora förmögenheter finns samlade i Danderyd. Säkert är åtskilliga tillgångar utlokaliserade i skatteparadis via smarta lösningar för att undvika taxering.

Vi borde bo och leva i en kommun som har möjligheten att ge våra ungdomar de bästa förutsättningarna att kunna utveckla sina talanger inom bland annat idrott och kultur. De äldre borde få den bästa omvårdnad som man kan förvänta sig. Men så är det inte.

Det är en paradox att vi i välmående Danderyd har en simhall som passerat bäst-före-datum för länge sedan. Vi har mögelskadade hockeyhallar och skolor med eftersatt underhåll där baracker har blivit ett normaltillstånd. Vår kulturskola stänger ute resurssvaga barn och ungdomar med den högsta debiteringen i landet. Våra äldre transporteras till Farsta för korttidsboende och kvaliteten på tjänster inom det offentliga är starkt kritiserad. Vi drar in på socialt stöd som slår undan benen på hårt arbetande medborgare.

Moderaternas mantra från förr är "låg skatt och hög kvalitet". Nöjda moderater, liberaler och kristdemokrater överträffade varandra under valrörelsen med löften om investeringar och utveckling. Allt skulle bli bättre bara man la sin röst rätt. Nytt äldreboende, fotbollshall och en ny simhall var vallöften som upprepades. Man skulle inte höja avgiften till kulturskolan. Kristdemokraterna lovade från sin Rolls Royce som valstuga en skattesänkning om 1 krona. Och vem säger inte JA till investeringar som är gratis?

Sanningen var en annan. Kommunens underskott var skyhögt högre några månader efter valdagen. Prognoserna pekade åt rätt håll om man som brukligt räknade in försäljning av mark som skulle täcka upp för det stora underskott som man anade kunde komma. Det senare är sedan länge.

Att vara politiker är att bygga förtroenden och tillit. I Danderyd finns idag ett problem när det gäller att beskriva det läge som infunnit sig där kommunens finanser inte på långa vägar lever upp till de löften som gavs i valstugorna vid Mörby Centrum. Danderyd är en fattig kommun med Sveriges rikaste medborgare. Det är en paradox som är svår att förstå. Vi är också en kommun där politiker lovat mer än man kunnat hålla, enbart för att hålla sig kvar vid den s k makten och fortsätta med en politik där man går baklänges in i framtiden.

Danderyds kommunala hemtjänst läggs ned

Nyheter Gått med underskott Nu är beslutet fattat: Danderyds kommun lägger ner sin kommunala hemtjänst. Totalt berör beslutet 230 brukare, som nu får välja en av kommunens privata utförare istället.tisdag 15/10 17:31

Politiker kräver lösning vid Jarlabankes väg

Nyheter Trafikverket kommer inte vidta åtgärder Igår skickade styrande politiker från Täby och Vallentuna kommun ett brev till Trafikverket där de kräver åtgärder vid Jarlabankes väg och Arningevägen. Detta efter att Trafikverket beslutat att inte...tisdag 15/10 16:38
Stockholm Direkt